EjendomsWatch

"Vi får nok aldrig et klokkeklart svar på, om det betaler sig, men det er vigtigt for mange investorer"

Bæredygtigt byggeri er ved at bide sig fast i ejendomsbranchen, der dog mangler at se effekten på virksomhedernes bundlinjer. Nogler tvivler på, at de får et klart svar. PKA, hvis medlemmer presser på for, at pensionskassens ejendomsselskab skal investere grønt, har på godt 10 år halveret CO2-udledningen i deres ejendomsinvesteringer – og ejendomschefen er ikke i tvivl om, at det er en god forretning.

Nikolaj Stampe fra PKA er overbevist om, at bæredygtige investeringer betaler sig. | Foto: PR

Miljømærkning, grøn strøm og bæredygtige materialer er alt sammen en stigende tendens, når der skal investeres i og opføres nye byggerier. Det er dog svært at afgøre, hvorvidt de nye investeringer kan ses på bundlinjen.

EjendomsWatch har talt med en række parter, der fortæller om klimatendensen i branchen.

Entreprenøren og ejendomsinvestoren A. Enggaard, der hvert år omsætter for over to mia. kr., har de seneste år fået et langt større fokus på klima.

"Vi har en strategi og en ambition om, at blive mere bæredygtige. Vi går efter at certificere vores byggerier. Vi kører de traditionelle rammer for bæredygtighed. Vi går altid efter at implementere det i vores byggerier," siger Jens Skinnebach, afdelingschef for A. Enggaard i Aarhus.

Han uddyber, at A. Enggaard dog ikke har analyser, der påviser, om det betaler sig rent økonomisk; virksomheden oplever ikke øget efterspørgsel i kølvandet på indsatsen.

"Lige om det kan svare sig økonomisk, er et svært spørgsmål, for det er svært at vide, om folk vælger vores produkt på grund af bæredygtighed eller noget andet, men vi har det altid med i vores overvejelser."

Ejendomdanmark ser tendensen

Hos brancheorganisationen Ejendomdanmark nikker de genkendende til tendensen.

"Der er ingen som helst tvivl om, at klima og bæredygtighed betyder meget, og at det kommer til at betyde endnu mere i fremtiden," siger Morten Marott Larsen, underdirektør i Ejendomdanmark.

Han er enig i, at det er svært at se en direkte effekt på bundlinjen gennem klimavenlige investeringer.

"Vi får nok aldrig et klokkeklart svar på, om det betaler sig, men det er vigtigt for mange investorer," siger han.

Dog kan klimavenlige tiltag på bygninger betyde, at de holder tidsånden i længere tid og derved opnår en højere værdi i fremtiden.

Realdania er enig i , at branchen bliver mere bæredygtig, men understreger, at der skal mere til, hvis vi skal helt i mål.

"Der er nogle udfordringer i forretningsmodellerne. Det er jo nødt til at være en god forretning. Der er nødt til at være nogle incitamenter. Der er ingen tvivl om, at det har byggebranchens opmærksomhed, men hvis det for alvor skal rykke, så skal der noget mere til," siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Hun mener godt, at det kan betale sig at bygge bæredygtigt. Især hvis der ses helhedsorienteret og tværfagligt.

"Jeg tror ikke, der er en modsætning mellem indtjening og bæredygtighed. Vi er efterhånden der, hvor det kan betale sig at bygge bæredygtigt. Udfordringen er, at vi skal rykke rundt på nogle penge," siger hun og nævner også argumentet om,  at bæredygtige bygninger er en god investering på længere sigt.

Ifølge Nina Kovsted Helk sker 35 pct. af landets CO2-udledning i forbindelse med byggeri, og en tredjedel af Danmarks affald kommer fra byggeriet.

PKA: Det betaler sig

Nikolaj Stampe, ejendomschef for PKA, mener, at den type investeringer både er et samfundsmæssigt ansvar hos investorerne, men også fordi det er en god forretning.

"Vi er for eksempel begyndt at svanemærke vores bygninger, og det giver en ekstraordinær efterspørgsel på lige netop de bygninger, som vi slet ikke er vant til. Folk kommer meget længere væk fra i landet og er interesseret i de boliger," siger han.

PKA har siden 2008 nedsat CO2-udledningen i deres ejendomsinvesteringer med 50 pct., og deres mål er 66 pct. inden 2020. Der skal ske gennem mere miljøvenlige materialer i byggeriet, samt implementering af grønstrøm, forklarer Nikolaj Stampe. Fokusset på bæredygtighed kommer som et ønske fra medlemmer og bestyrelsen i pensionskassen.

"Vi synes, at man har en forpligtigelse, når man forvalter så mange penge og har så stor indflydelse på samfundet. Samtidig er det en god forretning. Vi kan se, at markedet efterspørger bæredygtige tiltag i forhold til ejendomsinvesteringer," siger han Nikolaj Stampe.

Han tilføjer dog, at det er et svært emne at sætte konkrete tal på, men at de hos PKA er overbeviste om, at investeringen bliver tjent hjem. Han nævner også, at bygninger er mere værd på længere sigt, da det bygges ind i en ny tidsånd.

By & Havn-topchef: "Det bæredygtige fokus vil for alvor få fodfæste i byggebranchen" 

Unikke koncepter skal trække lejere til 65.000 kvm spekulativt byggeri i Ørestad 

Industrikæmper savner blik for energivenlige bygninger i regeringens klimaplan 

Dårlige byggematerialer giver milliontab hos MT Højgaard-selskab 

Mere fra EjendomsWatch

Tidligere topchef forlader Colliers

Efter ti år hos Colliers har den tidligere adm. direktør Jeppe Schønfeld besluttet sig for at stoppe som partner hos erhvervsmægleren. ”Jeg har i noget tid følt et behov for nye udfordringer og en ændret anvendelse af min tid,” forklarer han.

Bestyrelsesformand kan være i spil til direktørstol i AAB

Jagten på ny adm. direktør i AAB er startet. Et rekrutteringsbureau er for første gang i boligforeningens historie hyret til at finde de rette kandidater. Bestyrelsesformand ønsker ”stærk profil, der kender AAB indgående.” Flere kilder peger på, at den karakteristik er skabt til ham selv. Ledelsesrådgiver advarer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier