Lettest at være ejendomsejer i landets mindre kommuner
Mindre fynske og jyske kommuner løber med sejren, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af de danske ejendomme. Det viser en undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed lavet af Ejendomsforeningen Danmark. I år er det Assens, der løber med sejren som landets mest ejendomsvenlige kommune, tæt fulgt af Billund på andenpladsen og Lemvig på tredjepladsen, oplyser Ejendomsforeningen Danmark.
Ifølge foreningen hænger topplaceringerne sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives.
"Undersøgelsen viser for eksempel, at der alene på sagsbehandlingstiden er 400 mio. kr. at hente i årlige besparelser, hvis bare alle kom ned på 21 dage, hvor den 10. hurtigste kommune i dag ligger," skriver foreningen.
"Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark, i meddelelsen.
Indbrud spiller ind på tallene
Generelt får de største kommuner en lav placering i undersøgelsen, hvor Aarhus Kommune indtager en 95. plads, København lander på 89. pladsen, efterfulgt af Odense på 63. pladsen og Aalborg på 60. pladsen.
I år placerer Assens Kommune sig som nævnt på førstepladsen i undersøgelsen.
"Hovedårsagerne er, at kommunen har reduceret sagsbehandlingstiden på byggesager, ikke opkræver byggesagsgebyr, har en lav grundskyld og ikke opkræver dækningsafgift. Samtidig oplever Assens Kommune et fald i ejendomsforbrydelser," skriver Ejendomsforeningen Danmark.
Kommunerne vurderes ud fra følgende parametre:
• Dækningsafgift.
• Grundskyld.
• Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej.
• Sagsbehandlingstiden for byggesager.
• Byggesagsgebyrer.
• Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) pr. 100.000 bygningskvadratmeter.
Nye ejendomsvurderinger udskydes til 2020 – dataindsamlingen er i fuld gang
Ejendomsforening bakker op om ændret tidsplan for nyt vurderingssystem
Ejendomsforeningen Danmark henter ny talsmand på Københavns Rådhus