Rekordmange nye boliger skyder op i København

Det største byggeboom i nyere tid kan udløse prisfald på især projektlejligheder og dyre ejerlejligheder i hovedstaden. Udviklingsselskaber og pensionskasser tilpasser derfor deres strategier og forbereder sig på en tilpasning af især markedet for ejerboliger.
Luftfoto af Grønttorvet i Valby fra november 2017. Området med 2300 boliger skal stå færdig om tre år. | Foto: PR
Luftfoto af Grønttorvet i Valby fra november 2017. Området med 2300 boliger skal stå færdig om tre år. | Foto: PR

Boligbyggeriet i landets største byer er historisk højt. I København er der det seneste år opført 6000 nye boliger. Det er det højeste antal i 37 år, skriver Berlingske.

Tilsvarende mønster ses i Aarhus, Odense og Aalborg, mens byggeaktiviteten er betydelig mindre i resten af Danmark. Den heftige byggeaktivitet er dog ikke uden risiko – ikke mindst i hovedstaden.

Der er ifølge Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, en risiko for, at kombinationen af store prisstigninger og et ekstremt stort byggeri på et tidspunkt udløser prisfald. Og meget tyder på, at markedet for ejerboliger i København oplever en begyndende tilpasning af prisniveauet, hvilket især rammer projektlejligheder og de dyreste ejerlejligheder, skriver avisen.

Udviklere og investorer er imidlertid tilfredse med udsigten til prisfald i København og tilpasser deres strategier.   

Hos pensionsselskabet PKA, der har investeret milliarder af kroner i udlejningsejendomme over hele landet og blandt andet har været med til at finansiere og udvikle den nye bydel Grønttorvet i Valby, hilser ejendomschef Nikolaj Stampe tilpasningerne velkomne. Selv om behovet er der, er det begyndt at blive svært at få aftaler om opførelse af nye lejeboliger på plads. De høje priser på ejerboliger betyder nemlig, at det er alt for dyrt at købe en ny byggegrund til at opføre udlejningsejendomme på i København.

"I stedet bygger vi uden for København. Tendensen lige nu er, at byggeriet rykker ud af København for at få et ordentlig afkast af investeringerne," siger Nikolaj Stampe til Berlingske.

Jacob Eiskjær Olesen, adm. direktør i entreprise- og udviklingsselskabet Nordic Real Estate, NRE, beskriver et afventende marked, som påvirker forretningen på den måde, at virksomheden begynder at bygge efter en bredere strategi. Man har således en plan A, B og C, som for eksempel går ud på, at man kan bygge lejlighederne, så de også er udlejningsvenlige, hvis det ikke lykkes at sælge dem, siger han til avisen.

Ifølge prognosen bliver der omkring 100.000 flere københavnere over de næste 12 år. Derfor er der ifølge Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), brug for at holde boligbyggeriet i gang – både for at skaffe boliger og for at holde priserne i ro.

Frank Jensen vil uanset nyt gigantprojekt holde byggeaktiviteten i København oppe 

Ejendomsmæglere spår faldende priser på ejerlejligheder

Investorer udvider deres synsfelt for at sikre afkastet 

Entreprenør på plads til 7500 kvm nyt DLG-domicil i Fredericia 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også