Det er blevet billigere at eje en bolig i København

Priserne på ejerboliger stiger, og ventelisterne til almene boliger bliver længere, men den øgede boligproduktion i København har givet plads til flere beboere i byen samtidig med, at brugeromkostningerne for en ejerbolig stort set er konstante, lyder det fra konsulentfirmaet Carsten Mai & Co.
"Sammenligner man med år 2000, er det ikke blevet meget dyrere at bo i en ejerbolig i København," siger Carsten Mai, partner i virksomheden, til EjendomsWatch.
Den øgede byggeaktivitet har gjort, at den samlede boligmasse i Københavns Kommune er øget med 0,7 pct. årligt siden 2005, hvilket svarer til omkring 2000 boliger om året i gennemsnit. i 2017 alene blev der opført 5100 boliger, hvilket er historisk højt.
I samme periode er befolkningen i Københavns Kommune øget med ca. 10.000 personer årligt, fremgår det af en analyse foretaget af Københavns Kommune i marts 2018.
Ifølge analysen er brugeromkostningerne for at eje en ejerbolig steget med omkring 0,8 pct. årligt i samme periode.
"Da indkomsterne er steget, og da brugeromkostningerne er stort set konstante, er det blevet lidt billigere at bo i en ejerbolig i København i løbet af perioden," siger Carsten Mai.
København er svær for førstegangskøbere
Førsteårsudgifterne er steget mere end brugerudgifterne de seneste år, hvilket kan gøre det sværere for familier uden formue at købe bolig i København, og rådighedsbeløbet vil være væsentligt større, hvis familierne vælger at bosætte sig uden for kommunen.
"Mange familietyper, hvor begge er i job, vil således have mulighed for at købe en ejerbolig i København. Men problemet er stort for førstegangskøbere uden opsparet formue i en bolig. De vil blive bedt om at afdrage på boliglånet og sammen med brugerudgifterne vil det medføre, at førstegangskøbere og folk uden formue fortsat har meget svært ved at komme ind på ejerboligmarkedet i København," siger Carsten Mai.
Prisudviklingen på boliger påvirkes af hastigheden på boligbyggeriet, men især også af forældrekøb og korttidsudlejning, som er steget markant de seneste år, fremgår det af analysen.
Et øget pres på boligmarkedet i form af øget efterspørgsel på ejerboliger samt færre værelser til langtidsudlejning kan i sidste ende give betydeligt højere priser, men indskærpede lånemuligheder forventes at lægge en dæmper på forældrekøbene.
Der er stor forskel på priserne
Kvadratmeterprisen for ejerboliger i Københavns Kommune er steget markant de sidste 20 år, og i Indre By ligger prisen i dag på over 40.000 kr. pr. kvm, hvilket er næsten det dobbelte af prisen i Brønshøj-Husum, som også ligger inden for kommunegrænsen, og hvor kvadratmeterprisen på ejerlejligheder ligger under landsgennemsnittet.
I omegnskommunerne er kvadratmeterprisen væsentligt lavere end i København, og dermed sker en stor del af fraflytningen fra Københavns Kommune til andre kommuner i Region Hovedstaden, fremgår det af analysen fra Københavns Kommune.
I Køge og Hillerød Kommue ligger kvadratmeterprisen mellem 15.000 og 20.000 kr.

Andelsboliger er typisk billigere end ejerboliger, men de er svært tilgængelige grundet en ulige fordeling mellem udbud og efterspørgsel. I et eksempel brugt i analysen med en nyere andelsbolig i Valby er brugeromkostningerne omkring 20 pct. billigere end for ejerboliger.
Nye ejerlejligheder skræmmer køberne væk og må lejes ud
Salget af ejerlejligheder bremser op
43 luksusboliger på privat ø i København – nu er knap halvdelen solgt
Investorer glæder sig over udsigten til lavere skat på mursten