Udbuddet af ledige butikslokaler i hovedstaden er det største i 16 år

Trods opsvinget har hovedstadsområdet ikke haft flere udbudte butikslokaler i 16 år – og på landsplan er udbuddet det højeste i tre år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Højkonjunktur, nethandel og benhård konkurrence er nogle af forklaringerne.
Foto: Mathilde Bech/Jyllands-Posten
Foto: Mathilde Bech/Jyllands-Posten

På trods af et økonomisk opsving og en rekordhøj beskæftigelse herhjemme er der sket en stigning i andelen af udbudte butikslokaler de seneste kvartaler, ikke mindst i Region Hovedstaden.

Det viser tallene i det kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark.

"På landsplan er 6,2 procent af butikslokalerne udbudt lige nu, og det er den højeste andel i tre år. Tallet er endda kun en anelse lavere end fra 2012-15, da allerflest butikslokaler var udbudt. Udviklingen har været mest udtalt i Region Hovedstaden med lidt over en fjerdedel af samtlige butikskvadratmeter i landet: Her er 4,8 procent af arealerne udbudt i øjeblikket, og det er faktisk det højeste, vi har kunnet registrere i regionen i 16 år, vi har data fra," siger Mette B. Dehn, presseansvarlig for Ejendomtorvet.dk, i en pressemeddelelse.

Colliers: Brug for ombygninger

Trods den seneste stigning har hovedstadsregionen dog fortsat den laveste andel udbudte butikslokaler blandt de fem regioner. Før finanskrisen satte ind i slutningen af 2007 og 2008, var udbuddet af butikslokaler gennem flere år stabilt på knap to procent – og i Region Hovedstaden på omkring en procent.

"Stigningen i udbuddet af butikslokaler hænger blandt andet sammen med højkonjunkturen, som har betydet, at der er kommet flere nybyggede og nyudviklede ejendomme på markedet. I København by og Københavns omegn er omkring 11 procent af de udbudte således nybyggeri. Det afspejler, at mange tør bygge nyt på grund af de gode tider," siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening, i meddelelsen.

En landsdækkende erhvervsmægler supplerer med yderligere årsager til det stigende udbud:

"E-handel har taget en bid af den samlede omsætning. Det har udfordret en del provinsbyer og sekundære beliggenheder i de store byer, hvor det er blevet sværere at opretholde et butiksliv. Desuden er et udskilningsløb i gang inden for dagligvarer og andre områder med hård konkurrence, og der er måske kommet for mange nye butiks-kvadratmeter til," siger Peter Winther, partner og adm. direktør i Colliers International, i meddelsen.

"Mange steder klarer detailhandlen sig fint, men andre steder skal tomme butikslokaler nok ombygges til fx spisesteder, klinikker eller boliger. Tilsvarende kan nogle af de tomme bigbox- eller udvalgsbutikker i udkanten af byerne måske bruges til logistikfunktioner," fortsætter han.

De sidste butikker i københavnsk madmarked lukker

Matas-topchef venter nu flere butikker

Butiksdøden rykker ind i de større danske provinsbyer

Smykkekæde lukker butikker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også