EjendomsWatch

Minister: Kommuner må gøre mere for at skaffe billige ungdomsboliger

Landets kommuner er ikke kreative nok, når det gælder om at få gjort noget ved manglen på billige boliger til studerende, mener transport-, bygnings- og boligministeren.

Foto: Ritzau Scanpix/Ole Lind

"At finde en billig lejlighed svarer til at finde en diamant."

Sådan lyder udmeldingen fra medejer og direktør Mads Hvidberg fra prisportalen Moneybanker til Politiken mandag.

Portalen har undersøgt priserne på lejeboliger i landets studiebyer.

Den kortlægning viser, at en ungdomsbolig på 39 kvadratmeter i det almene byggeri i København fås for godt 2900 kr. om måneden.

En tilsvarende ungdomsbolig på det private markedet sniger sig op på en gennemsnitspris på mere end 5300 kr. månedligt.

I Aarhus koster en privat ungdomsbolig i gennemsnit mere end 4300 kr. om måneden, mens den almene kan fås for cirka 2400 kr.

Problemet er bare, at der ikke er særlig mange almene ungdomsboliger til rådighed i landets studiebyer, siger Mads Hvidberg til Politiken.

"Kommer du for eksempel fra Jylland uden nogen relation til boligmarkedet i København, og dine forældre ikke kan købe en lejlighed til dig, så vil du være henvist til at bo dyrt eller langt fra dit studiested," lyder det.

Der er blot 3343 almene ungdomsboliger i Københavns Kommune, mens der i Aarhus er cirka dobbelt så mange, 6827.

Ifølge boligminister Ole Birk Olesen (LA) er det dog ikke det almene boligmarked, der skal løse problemet for de studerende.

Det skal ske ved hjælp af mindre private boliger, der ikke nødvendigvis er fuldt udstyrede, men for eksempel deler køkken og bad.

Det siger han til Politiken mandag.

"Kommunerne kan gøre meget mere for at øge mængden af små og dermed billigere udlejningsboliger, der egner sig til studerende," siger han.

København har i en årrække stillet krav om, at nye lejligheder i gennemsnit skulle være på 95 kvadratmeter, men overborgmester Frank Jensen (S) er klar til at gøre op med de stramme regler.

"Vi har allerede lempet reglerne i 2015, men har endnu ikke set effekten, så vi skal se på, om der er yderligere behov for at slække på kravet til størrelsen af boligerne," siger overborgmesteren til Politiken.

Jeudan sælger kollegium i København for 335 mio. kr.  

Byggesocietetet bifalder lempede krav til boligstørrelser i København

Tidligere cykelfabrik bliver til ungdomsboliger

Aarhus retter op på efterslæb af ungdomsboliger

 

Mere fra EjendomsWatch

Klumme: Andelsboliger som vi kender dem ér fremtiden

Andelsboliger er hverken ejerboliger eller noget der minder om almene boliger, og det skal de heller ikke være i fremtiden, lyder det fra danske andelsboligforeningers talerør i denne klumme, der lægger afstand til påstande om at være spekulanter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier