EjendomsWatch

Finansminister kaldes i samråd om statslån til almene boliger

Socialdemokratiet kalder finansministeren i samråd om regeringens forslag om at flytte finansieringen af almene boliger fra realkredit til statsobligationer. Embedsmænd frarådede i 2014, at lån til almene boliger kom over på statens hænder.

Finansminister Kristian Jensen (V) er blevet kaldt i samråd vedrørerende regeringens forslag om statslån til almene boliger. | Foto: PR

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) meddelte i juni, at realkreditlån til alment boligbyggeri skal laves om til statslån.

Søren Gade (V) kaldte meldingen "socialistisk politik", og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen meddelte, at diskussionen var "sparket til hjørne" i partiet til efter sommerferien.

Regeringens argument for at omlægge lånene er, at staten står til at spare omkring to milliarder kroner årligt.

Men embedsmænd advarede allerede i 2014 i rapporten "Den almene boligssektors effektivisering" – udarbejdet af en arbejdsgruppe i det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter – mod at omlægge realkreditlånene til statslån. Det skriver Berlingske.

Netop fordi der er stor usikkerhed om besparelsen.

Det skyldes blandt andet de store administrationsomkostninger, der vil være forbundet med, at staten overtager opgaven fra de private realkreditinstitutter.

Rapportens hovedfokus var at fremlægge et idékatalog til en mere effektiv drift af den almene boligsektor.

Direktør ved Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen deler rapportens skepsis.

"Regeringen siger i virkeligheden, at man i den statslige forvaltning er dygtigere og meget mere effektiv end i den private sektor. Men det er ikke sikkert," siger Curt Liliegreen til Berlingske.

Advarslen får Socialdemokratiets Benny Engelbrecht til at indkalde finansminister Kristian Jensen (V) til samråd efter sommerferien, fordi forslaget vil være en del af regeringens udspil til en finanslov.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Berlingske.

Regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån

BL-direktør finder ny almen lånemodel unødvendig

Regeringen ignorerer klar advarsel mod statsgæld til almene boliger 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Den svære afsked

Udskiftning i ledelseslaget hører til livets gang i den danske ejendomsbranche, men som vi så eksempler på i den forgange uge, kan det gøres mere eller mindre elegant. Samtidig gjorde nogle af de helt store aktører sig gældende, og den største af dem alle truede ligefrem med at vende Danmark ryggen.

Aftale med ny statslig superfond betyder fuldt hus hos pensionsinvestor i Nordhavn

AP Ejendomme og Danmarks Eksport- og Investeringsfond indgår lejeaftale til et trecifret millionbeløb, der gør den nye offentlige fællesfond til ankerlejer i det knap 17.000 kvm store Orienthuset, som står klar i Nordhavn til marts. Adm. direktør hos AP Ejendomme Peter Olsson beretter om markant lejerinteresse fra både ind- og udland.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier