EjendomsWatch

Aarhus får 60 boliger efter cirkulære principper

Demonstrationsprojekt med 60 boliger skal vise, at det kan lade sig gøre at tjene penge på at bygge nyt af materialer, hvor 90 pct. kan genanvendes.

Foto: Ritzau Scanpix/Lasse Kofod.

Et projekt med 60 almene boliger uden for Aarhus bliver nu sat i gang efter såkaldt cirkulære principper, hvor 90 pct. af byggematerialerne kan genanvendes.

Det er Lejerbo, 3XN Arkitekter, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut, der med bistand fra en række byggevirksomheder er gået sammen om projektet med navnet Circle House, meddeler Lejerbo.

"Boligerne ventes at stå færdige i 2020 og skal fungere som en demonstrationsmodel, der undervejs kan give indblik, viden og erfaringer inden for cirkulært boligbyggeri. Projektet skal demonstrere, hvordan miljømæssig bæredygtighed og økonomisk gevinst kan gå hånd i hånd," hedder det i en pressemeddelelse, der også oplyser, at projektet er støttet af Miljøstyrelsens udviklings- og demonstrationspulje (MUDP).

Af meddelelsen fremgår, at 40 pct. af den globale opvarmning i dag kan relateres til byggeriet, og at 30 pct. af de samlede affaldsmængder i Danmark stammer fra byggeriet.

"Primært fordi vi simpelthen ikke har fokus på, hvordan materialerne kan skilles ad og bruges på ny. Og så findes der endnu ikke nogen standarder for, hvordan man kan værdisætte genanvendeligt byggemateriale i et længere tidsperspektiv," hedder det.

Cirkulært byggeri som bæredygtig hjørnesten

Erhvervsstyrelsen har fået udarbejdet en analyse af Danmarks potentialer og barrierer inden for cirkulær økonomi. Analysen viser, at cirkulært byggeri kan blive en hjørnesten i Danmarks fremtidige bæredygtige økonomi. Og byggeindustrien fremhæves som den branche, hvor potentialet og effekterne er størst, hedder det videre i meddelelsen.

Projektet involverer en række byggevirksomheder, herunder Dansk Beton, Spæncom, Peikko, Kalk, Dovista, Velfac, Komproment, Rockwool, Cavarion, Gyproc, Tarkett, MT Højgaard, NCC Construction, Kingo Karlsen, Tscherning, RGS90, Vandkunsten, Lendager Arkitekter, 3XN Arkitekter og Orbicon.

"Alle disse virksomheder - fra beton- og vinduesproducenter til arkitekter, entreprenører og nedrivere - deltager i at beskrive og demonstrere løsninger, der gør, at cirkulært byggeri kan opføres på markedsvilkår og på denne måde blive skalerbart," hedder det.

Historisk mange almene boliger på vej i Aarhus

Byggedirektør: Nye almene boliger skal opfylde byens behov

Nyt prisbilligt boligkoncept rulles snart ud i København

Mere fra EjendomsWatch

Danica finder ny administrator af tocifret milliardportefølje

En af landets største ejendomsadministratorer, CEJ, skal fra 1. oktober overtage administrationen af Danica Ejendommes portefølje af erhvervs- og boligejendomme.”Det styrker selvtilliden i organisationen,” lyder det fra topchef. Aftalen bliver blandt CEJ’s største og overtages fra den større konkurrent Newsec. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier