EjendomsWatch

Ejendomdanmark efterlyser dialog: Boligudspil er et udtryk for udansk tvang

Ejendomdanmarks adm. direktør, Jannick Nytoft, mener, at det er et angreb på den private ejendomsret, hvis kommunerne, sådan som regeringen lægger op til med nyt udspil, får anvisningsretten over en vis procentdel af privatejede lejeboliger.

"At sætte de private udlejere en pistol for panden og sige, at de kan vælge mellem en frivillig aftale eller tvang, er udansk," siger adm. direktør i Ejendomdanmark Jannick Nytoft om et af forslagene i regeringens nye boligudspil, der skal forebygge parallelsamfund. | Foto: PR/Ejendomdanmark

Når regeringen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) med sit nye boligudspil bl.a. vil gøre det muligt for visse kommuner at overtage anvisningsretten til 10 pct. af de private udlejningsejendomme i de respektive områder, så er der tale om et udansk angreb på ejendomsretten.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Ejendomdanmark og dens adm. direktør, Jannick Nytoft.

"Det giver sig selv, at når en ejendom er ejet privat, så har man også råderet over brugen af ejendommen. Det er udansk, at staten gennemtvinger en råderet over private boliger. Lad os istedet mødes og tale om, hvad vi kan gøre med frivillige aftaler først," siger Jannick Nytoft i en pressemeddelelse.

Målet med regeringens udspil er, at ingen danske boligområder om ti år har en beboersammensætning, hvor folk med ikkevestlig baggrund udgør over 30 pct. I den forbindelse har man udpeget 58 almene boligområder som såkaldte forebyggelsesområder. Det sker ifølge Kaare Dybvad Bek som et led i bekæmpelsen af parallelsamfund.

Udansk med en pistol for panden

Ifølge Jannick Nytoft medvirker ejendomsbranchen "meget gerne til at skabe mangfoldighed i byerne, men det skal ske af frivillighedens vej," siger han.

"At sætte de private udlejere en pistol for panden og sige, at de kan vælge mellem en frivillig aftale eller tvang, er udansk. Dialogen er vejen til det gode samarbejde, og det er forudsætningen for, at vi kan lykkes med en meget svær opgave. Nemlig den at sikre mangfoldige byer og bydele, hvor der er plads til alle," lyder det fra Jannick Nytoft.

Han påpeger desuden, at opførelsen af flere almene boliger i eksempelvis Københavns Kommune med tiden vil føre til større mangfoldighed. Kaare Dybvad Bek luftede i efteråret tanken om, at hæve det nuværende krav om, at mindst 25 pct. af alt nybyggeri i hovedstaden skal bestå af almene boliger, så minimumsgrænsen fremover bliver 33 pct. – altså fra hver fjerde til hver tredje lejlighed.

Regeringen vil flytte beboere væk fra udsatte boligområder

Nyudnævnt indenrigs- og boligminister vil hæve andelen af almene boliger i store byer

Boligminister vil gøre en tredjedel af Københavns nye boliger almene

Ny analyse udpeger masser af arealer til nye almene boliger i de største byer 

50.000 kroner for at flytte: Boligafdeling vil have bestemte beboere ud 

Mere fra EjendomsWatch

Trangen til frihed har fulgt Bjarne Jensen gennem 45 år i branchen

SVÆRVÆGTERNE: Han er grundlægger af en af landets største erhvervsmæglere og har 45 år i branchen, men der stod aldrig mægler på karrierelisten. I ny serie med nogle af branchens tunge profiler fortæller han om en dramatisk afsked med Home-kæden, konkurrencen og et ØK på skrump, der åbnede muligheder.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Uro om Koncenton-projekt, Gefion og Castellum i trecifrede millionfrasalg og nyt om ejendomshandler Peter Norvig var blandt ugens historier på EjendomsWatch. Home-mægler ser igen mod erhverv, Cobe vinder i Jernbanebyen og serien Sværvægterne blev skudt i gang, mens bl.a. Core Bolig, Nordicals og ISS stillede op til interview.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier