En del af Watch Medier

EjendomsWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Investor
  • Projektudvikling
  • Rådgiver
  • Bygningsdrift
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Investor
  • Projektudvikling
  • Rådgiver
  • Bygningsdrift
  • Almen boligsektor
  • Mennesker
  • Regulering
  • Klummer
09.10.2020kl. 10.12

Frank Jensen tager millionopgør med historisk stopklods for alment byggeri

En gave i den helt store millionklasse kan være på vej til de almene boligforeninger i København. Overborgmesteren vil nemlig fjerne den såkaldte tillægskøbesum. Han er ikke bange for, at private udviklere vil kalde ham for en rød kommunist for ikke at give dem samme mulighed, siger han i et interview med EjendomsWatch.
"Det er boligforeningen, som får pengene, uagtet om det er en privat, der bygger eller den almene forening, så pengene kommer ikke den private udvikler til gavn," siger overborgmester Frank Jensen. | Foto: Peter Hove Olesen
af SACHA SENNOV

Bygherrerne i boligområdet Tingbjerg har allerede fået fjernet et ’gebyr’ på 176 mio. kr. af Københavns Kommune.

Men det var en undtagelse. For som det er nu, kan magthaverne kun undtage et alment byggeri fra den såkaldte tillægskøbesum, hvis der er tale om et byområde, der er på statens ghettoliste. Og det er Tingbjerg.

Problemet er bare, at der i hovedstaden er mange andre udsatte områder, som ikke er på ghettolisten, men som i den grad har brug for et løft. Samtidig er der et akut behov for flere betalelige almene boliger, hvis advokaten og revisoren skal have nogen til at passe deres børn i fremtiden.

Det får nu overborgmester i København Frank Jensen (S) til at tage et opgør med tillægskøbesummen, der har været et historisk millionbenspænd for mere alment byggeri.

"Vi vil gerne have, der bygges nogle flere almene boliger i hovedstaden, og derfor foreslår jeg det her. Og nu kan jeg se, at vi er ved at have overbevist et flertal på Christiansborg til at frafalde tillægskøbesummen," siger Frank Jensen til EjendomsWatch.

I et nyt udspil foreslår han, at de almene boligselskaber helt friholdes fra at betale tillægskøbesum til kommunen, når de bygger flere boliger på grunde, de tidligere har købt af kommunen.

Det er dog kun, når boligforeningerne bygger i de områder, som Københavns Kommune kalder for ”udsatte områder” og som ikke er på statens ghettoliste, at milliongebyret fjernes.

Tillægskøbesummen vil både frafalde, når en forening vil bygge flere almene lejemål og private boliger, så længe det er i de udpegede områder og under nogle særlige forudsætninger, der kan variere.

"Det er boligforeningen, som får pengene, uagtet om det er en privat, der bygger eller den almene forening, så pengene kommer ikke den private udvikler til gavn. Pengene skaber udelukkende en byggemulighed, som så også kan bruges til at skabe private boliger, så vi beriger ikke nogle private personer. Det er med til at skabe en blandet by, at der bygges begge dele i de her områder. Det er også et mål for mig," siger Frank Jensen.

Fjerner man tillægskøbesummen, fjerner man samtidig en væsentlig hindring

Steen Søndergaard Thomsen, formand i FSB

Ifølge beregninger fra Transport- og Boligministeriet vil ændringen åbne for 2400 ekstra almene boliger i udsatte områder i København.

Som Frank Jensen selv påpeger, er udspillet ikke helt uden timing. I S-regeringens lovprogram for det netop pågyndte folketingsår er der lagt op til at afskaffe tillægskøbesummen, når eksisterende boligafdelinger bygger nyt. På landsplan forventer regeringen, at det vil give 110.000 nye almene boliger i de fire største kommuner.

 

Læs hele udspillet

Frank Jensens udspil er udelukkende rettet mod de almene boligforeninger*

  • De almene boligselskaber friholdes helt fra at betale tillægskøbesum til kommunen, når de bygger flere boliger på grunde, de tidligere har købt af kommunen.
  • Friholdelsen gælder dog kun i områder (delt i skoledistrikter), med højst 30 procent alment boligbyggeri, som ligger uden for udsatte byområder. Dette skyldes, at man ønsker at blande boligtyperne og bygge nye almene boliger blandt andre boligtyper (ejer og lejer), men ikke ønsker områder, der er domineret af almene boliger.
  • Krav om tillægskøbesum kan også frafaldes i udsatte boligområder og i andre områder med mere end 30 procent almene boliger, hvis mindst 75 procent af de nye kvadratmeter er private boliger. Dette for at give et bedre blandingsforhold mellem almene og private boliger.
  • Krav om tillægskøbesum vil frafalde i alle sager, hvor der etableres tagboliger som led i en større renovering, uanset område.
  • Krav om tillægskøbesum vil frafalde i sager, hvor der fortættes med private boliger i almene boligområder, som Københavns Kommune har udpeget som udsatte byområder, men som ikke er på statens såkaldte ”ghettoliste”. Dette vil ikke have økonomisk betydning for den private bygherre, da betalingen vil tilfalde den almene boligorganisation i stedet for at tilfalde kommunen som tillægskøbesum.

*Som udgangspunkt bygger de udelukkende almene boliger, men kan så vælge at frasælge nogle af dem som private boliger efterfølgende.

Mødes med jubel

Forslaget vækker ikke overraskende glæde blandt de almene aktører. Rosen kommer bl.a. fra de almene foreningers helt store brancheorganisation BL-Danmarks Almene Boliger og KAB, der udlejer og administrerer ca. 60.000 almene boliger i hovedstaden.

"Kommunen og BL har de seneste år drøftet barriererne for nybyggeri, hvor tillægskøbesum er en helt central problemstilling, når de almene boligorganisationer ønsker at udvikle de eksisterende almene bebyggelser. Vi glæder os derfor over, at overborgmesteren lægger op til, at kommunen fremover skal give afkald på tillægskøbesum, så vi kan få bygget flere almene boliger til gavn for københavnerne," lyder det fra den adm. direktør i BL, Bent Madsen, i et fremsendt citat.

Formand i den almene boligforening FSB, Steen Søndergaard Thomsen, kalder forslaget for et kæmpe skridt på vejen mod flere boliger til den almindelige lønmodtager:

"Fjerner man tillægskøbesummen, fjerner man samtidig en væsentlig hindring for, at der kan bygges flere gode almene boliger i København. For når man skal betale for at bygge på sin egen jord, kan det betyde, at byggeriet bliver så dyrt, at det umuligt at bygge."

Forstå tillægskøbesummen

Når Københavns Kommune sælger en byggegrund, er prisen fastsat efter, hvor stor den er og hvilken type byggeri, som grunden kan bygges der (bolig, erhverv osv.). Kommunen tager dog også højde for, at prisen på grunden skal stige i takt med, at bygherre vil bygge mere end oprindelig aftalt.

Hvis grunden udnyttes mere eller til andet formål end oprindelig aftalt, er Københavns Kommune berettiget til at tage en tillægskøbesum svarende til markedsprisen for den øgede anvendelse.

Kilde: Københavns Kommune

Men husk nu beboerne!

Midt af alt den megen glæde skal man dog også lige huske beboerne i områderne, der får ekstra boliger som naboer, påpeger SF’s gruppeformand i Københavns Kommune, Klaus Mygind.

"SF's principielle holdning er, at vi synes, det er godt at få fortættet byen, men det skal selvfølgelig ske indenfor rimelighedens grænser. Det er vigtigt, man gør det med omtanke, og at man lytter til beboerne. Man skal gøre det med respekt for beboerdemokratiet," siger han, men understreger, at man hos partiet støtter Frank Jensens ide.

De er alt for dyre for den normale borger

Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden

Fortætning af boligområder, også kaldet ’fortætningsbyggeri’, er ikke uden udfordringer. Betyder de ekstra boliger for eksempel, at beboerne mister en grøn plads i byrummet, så er det ikke sikkert, at de er med på ideen. Det er heller ikke alle, som vil synes om at skulle bo flere på den i forvejen til tider trængte plads.

Lejernes Landsorganisation (LLO) er glad for initiativet, da det vil skabe flere lejeboliger, men ligesom SF’eren mener interesseorganisationen, at det er vigtigt at inddrage beboerne i områderne og lytte til dem. Direktør for LLO Hovedstaden Claus Højte peger dog også på, at Frank Jensens forslag om at frafalde tillægskøbesummen på tagboliger, også kaldet penthouses, ikke ender med at skabe betalelige boliger.

"Det er vigtigt for os, at det er de almene boliger, og vi får flere af dem – og det får vi med det her. Men jeg vil så også sige, at de tagboliger, der opføres i dag, er prohibitivt dyre for den almene befolkning. De er alt for dyre for den normale borger," siger Claus Højte.

Borgmesteren lægger op til, at kravet om tillægskøbesum vil frafalde i alle sager, hvor der etableres tagboliger som led i en større renovering – og der stilles heller ikke krav til, at boligerne skal være almene.

"Vi har brug for flere almene boliger. Det er hovedformålet for mig. Så er jeg rigtig glad for og hilser det meget velkommen, at de også får mulighed for at frasige sig tillægskøbesummen, når der bygges private taglejligheder, for målet er at få tiltrukket nogle beboere med bedre økonomi og en bedre samlet socioøkonomisk sammensætning til området. Den blandede by er det helt afgørende for mig," er Frank Jensens svar på kritikken.

Kommer også de private udviklere til gode

Præcis hvor stort et beløb, de almene bygherrer undgår at betale, har kommunen ikke tal på. Men der er ingen tvivl om, at det er i den store ende af millionklassen. Der er heller ingen tvivl om, at de private investorer og udviklere sidder med savl i mundvigen og et brændende ønske om ligeså at blive undtaget den ekstra millionregning.

Men det kommer ikke på tale, fastslår Frank Jensen.

Det er i sig selv en stor ting, at kommunen ikke længere i særlige tilfælde vil kræve, at de almene betaler flere penge for at udnytte deres byggeret i støre omfang end oprindeligt aftalt med sælger, kommunen.

De private investorer og udviklere kommer sikkert til at råbe på, at de vil have det samme og kalde dig en rød kommunist for at lempe på den almene sektor, men ikke den private?

"Jamen det er der nok, men det kommer vi ikke til at gøre. Og nej, jeg er bare en rød socialdemokrat - det er rigeligt for mig," siger Frank Jensen.

Og faktisk kommer udspillet, hvis vedtaget, også de private udviklere og byggere tilgode. For det er nemlig sådan, at almene boligselskaber ikke selv må bygge. De hyrer private ind for at gøre det. Det betyder, at der med forslaget vil komme flere opgaver til dem.

Det ved man hos udvikleren FB Gruppen, som bygger både almene og private boliger for mange millioner i København.

Her er den adm. direktør, Hans-Bo Hyldig, begejstret for udspillet:

"Det er vigtigt, at København kan tilbyde boliger til alle. Som en af byens store boligbyggere gør vi, hvad der er muligt for at bygge økonomisk optimalt, men grundprisen er den altafgørende faktor for, at vi kan få bygget boliger, der har en husleje, der er til at betale for de fleste."

Regeringen har flere nye love på vej på ejendomsområdet 

Boligministeren vil fjerne gebyr-benspænd for mere alment boligbyggeri 

KAB: Dom kan bremse byggeri af taglejligheder i København

Relaterede artikler:

  • "Vi lader ikke en virus ødelægge tilliden til vores samfundsmodel. Og dermed fundamentet for vores samfundsøkonomi. Det gjaldt i foråret – det gælder nu," lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag. | Foto: Jens Dresling

    Regeringen har flere nye love på vej på ejendomsområdet

    For abonnenter

  • Boligminister Kaare Dybvad (S), da han holdt pressemøde om den boligreguleringsloven tirsdag 29. oktober 2019. | Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

    Boligministeren vil fjerne gebyr-benspænd for mere alment boligbyggeri

  • "Dagens dom gør det vanskeligere for almene boligorganisationer at bygge flere boliger på egne grunde," lyder det fra KAB-direktør Jens Elmelund. | Foto: PR / KAB

    KAB: Dom kan bremse byggeri af taglejligheder i København

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Coor er en af kandidaterne til at løbe med servicekontrakt på over to 2 mia. kr. hos staten. | Foto: PR / Coor
Bygningsdrift

Staten er en sløj ejendomsadministrator

Bygningsstyrelsen, der forvalter statens ejendomme, har ikke særligt tilfredse brugere. ”Vi havde ønsket os andre resultater,” siger direktør. Tilfredse kunder indgår dog ikke i ny milliardkontrakt.
  • ISS og Coor skal battle om milliardkontrakt med staten
  • ISS forlænger aftale med Grundfos

For abonnenter

Foto: Colourbox
Rådgiver

Briefing uge 4: Bedste mands bedste bud?

Foto: PR / Heimstaden
Klummer

Klumme: Skal ejendomsbranchen bygge vindmøller eller læhegn?

Tomgang plager City Vest ved Aarhus. Nu bliver det op til nordjyske A. Enggaard at udvikle og forny centret. | Foto: Gregers Tycho
Investor

Shoppingcenter ved Aarhus solgt med heftig rabat

For abonnenter

Lars Rohde overlader 1. februar jobbet som Nationalbankdirektør til Christian Kettel Thomsen. | Foto: Jens Dresling
Regulering

Afgående Nationalbankdirektør: Negative renter kan komme tilbage

For abonnenter

Sønderborgs havnefront. | Foto: Morten Langkilde
Investor

Butikslivet vokser i Sønderborg

Læs også

33-årige Peter Michael Tetzlaff er investeringschef for Verdions aktiviteter i Norden. | Foto: PR / Verdion / Matt Writtle
Mennesker

33-årig investeringschef trodser høje renter og inflation: "Vi fortsætter med at køre på"

Peter Michael Tetzlaff er investeringschef for britiske Verdion. Han fortæller, at logistikspecialisten forudser nogle spændende år, og at ”vi bestemt ikke er kede af, at vi har sat gang i byggeri.”

For abonnenter

Coor er en af kandidaterne til at løbe med servicekontrakt på over to 2 mia. kr. hos staten. | Foto: PR / Coor
Bygningsdrift

Staten er en sløj ejendomsadministrator

Bygningsstyrelsen, der forvalter statens ejendomme, har ikke særligt tilfredse brugere. ”Vi havde ønsket os andre resultater,” siger direktør. Tilfredse kunder indgår dog ikke i ny milliardkontrakt.

For abonnenter

Tomgang plager City Vest ved Aarhus. Nu bliver det op til nordjyske A. Enggaard at udvikle og forny centret. | Foto: Gregers Tycho
Investor

Shoppingcenter ved Aarhus solgt med heftig rabat

City Vest i Brabrand ved Aarhus blev ved årsskiftet solgt markant under den offentlige vurdering. Alligevel er sælgeren, Danske Shoppingcentre, tilfreds, da man slipper for omfattende investeringer.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Briefing uge 4: Bedste mands bedste bud? – 27. jan.
  • Butikslivet vokser i Sønderborg – 27. jan.
  • Afgående Nationalbankdirektør: Negative renter kan komme tilbage – 27. jan.
  • Klumme: Skal ejendomsbranchen bygge vindmøller eller læhegn? – 27. jan.
  • Staten er en sløj ejendomsadministrator – 27. jan.
  • Fredagens noter: Blackstone, Freja, Ikano Bolig, Nuveen, Djursland, Gladsaxe – 27. jan.
  • Shoppingcenter ved Aarhus solgt med heftig rabat – 27. jan.
  • Sidste etape solgt i bydelsprojekt i Østjylland – 27. jan.
  • Her er de seneste tinglyste ejendomshandler – 27. jan.
  • Køkkenfirma lukker samtlige 20 butikker over hele landet – 27. jan.
Flere nyheder

Job

  • Områdedirektør - NCC - Midtjylland/Syddanmark

  • Key Account Manager til investeringskunder

  • Asset Manager søges til Newsec Lyngby eller Århus

Watch Job

  • People and Operations Partner

  • Scrum Master with a practical approach

  • Head of Compliance, DLA Piper Denmark

  • Danske Rederier søger klimakonsulent til barselsvikariat

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Job

  • Områdedirektør - NCC - Midtjylland/Syddanmark

  • Key Account Manager til investeringskunder

  • Asset Manager søges til Newsec Lyngby eller Århus

Se flere jobs

Kolofon

EjendomsWatch
Søg

Sektioner

  • Investor
  • Projektudvikling
  • Rådgiver
  • Bygningsdrift
  • Almen boligsektor
  • Mennesker
  • Regulering
  • Klummer
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Jørgen Bendsen

jb@ejendomswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8331

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7446

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7446

Job

Abonnement

Prøv EjendomsWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

ejendomswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7446

Læs mere om abonnement her

Adresse

EjendomsWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8340

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EjendomsWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EjendomsWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge