Formand om milliardplan for renovering: Nu kan vi få bugt med efterslæb

Det vækker glæde i den almene boligsektor, at statsminister Mette Frederiksen (S) i sin 1. maj-tale fredag lægger op til at give sektorens nedslidte boligmasse en gennemgribende renovering.
I alt 30 mia. kr. vil statsministeren bruge på manøvren, som følger efter, at den almene boligsektor selv har efterlyst renoveringer som en vej til at fastholde aktivitet i byggeriet i kølvandet på coronakrisen og samtidig få gjort boligmassen mere klimavenlig.
Hos boligforeningen AAB i København, forudser Christians Høgsbro, at samtlige 30 mia. kr. skal komme fra Landsbyggefonden, hvor han selv er formand og hvis kapital stammer fra beboerne i den almene sektor selv. En oplysning, regeringen selv bekræftede senere fredag.
”Det glædelige er, at vi har fået lov til at bruge vores egne penge. Førhen fik vi kun lov til at bruge omkring 2,1-2,3 mia. kr. om året på renovering, og det er klart, at når der ligger en kø på 18,4 mia. kr., så forslår det som en skrædder i helvedet," siger han.
Landsbyggefonden har ikke haft lov til at bruge så mange penge, den vil hvert år på renoveringer. Det betyder ifølge formanden, at der kronisk er et kraftigt underslæb. Ved at regeringen nu åbner op for, at fonden må bruge flere milliarder på renoveringer årligt i en kort tidshorisont, så vil det give mulighed for, at man endelig kan få bugt med det store efterslæb, forklarer han.
"Vi har reelt et årligt renoveringsbehov på ca. 5 mia. kr. i den almene sektor. Det her vil betyde, at vi kan få gjort noget ved det,” fortsætter han.
”Nu har vi fået lov til at bruge nogle flere af vores egne penge, og det er vi glade for. Så kan man diskutere, hvorfor det skal være politisk bestemt, men det er sådan, det nu en gang er,” lyder det videre.
Det vigtige bliver derfor tidshorisonten for brugen af de mange milliarder. For der skal gerne åbnes op for både at få gjort noget ved køen, men også at hæve det årlige renoveringsbeløb fra 2,3 til 5 mia. kr., siger Høgsbro.
”Jeg går ud fra, at det er over en forholdsvis overskuelig tidshorisont, vi snakker her – det skal gerne være omkring fem år.”
Lejerbo er skeptisk
Hos Lejerbo, der administrerer ca. 35.000 boliger fordelt over det meste af landet, er landsformand Gunnar Sørensen mere skeptisk:
Det afgørende punkt i planen er, hvor pengene skal komme fra. Lejerne i de almene boliger betaler ind til den fælles pengetank, Landsbyggefonden, så derfor er det reele beløb, som regeringen vil stille op med til renoveringer, sandsynligvis langt mindre, påpeger landsformanden i Lejerbo, Gunnar Sørensen:
”Min første reaktion er: Hvor får hun pengene fra? For det er jo nok sådan, at det er vores egne penge, hun (Mette Frederiksen, red.) tænker på? Er det Landsbyggefondens egne midler – så er det jo bare at fodre hunden med sin egen hale,” siger han.
Landsbyggefonden har allerede afsat 18,4 mia. kr. til renovering af 72.000 almene boliger over hele landet. Det er de penge, som Gunnar Sørensen, regner med, at Mette Frederiksen blandt andet vil bruge som en del af de 30 mia. kr. i regeringens udspil til en boligaftale.

”Så kan de bryste sig, at de har sat 30 milliarder af, men så må man bare sige, at de fleste af pengene kommer fra lejerne selv. Så indtil vi ved noget mere om, hvordan det skal finansieres, er jeg ikke ovenud begejstret,” siger Gunnar Sørensen, som tilføjer, at det uden tvivl stadig er interessant og relevant, at S-regeringen vil åbne op for 30 mia. kr. til den almene sektor.
Glad Bo-Vest-direktør
Hos den almene boligadministrator Bo-Vest i Glostup er direktør Ulrich Hoffmeyer tilfreds med, at der nu er klar bane mere renovering:
”Det er fantastisk. Det er noget som den almene sektor, byggeriets parter og en lang række af Folketingets partier har presset hårdt på for,” lyder det fra Ulrich Hoffmeyer, der også sidder i bestyrelsen hos Danmarks Almene Boliger.
Han fortæller, at puljen bl.a. giver mulighed for at etablere elevatorer til ældre og fjerne skimmelsvamp i byggerier fra 1970’erne.
Projekter, som står i kø hos Landsbyggefonden, bliver fremskyndet, og Ulrich Hoffmeyer fremhæver en renovering af et boligbyggeri i Albertslund, der hedder Toften, der har været planlagt længe. Byggeriet omfatter 99 lejligheder. Der skal bl.a. laves isolering, tagrenovering og bygges nye altaner, hvilket kommer til at koste i omegnen af 150 mio. kr.
”Sagen har været undervejs længe, men der har stået i kø. Nu kan vi komme i gang frem for at vente to, tre, fire eller fem år,” siger Ulrich Hoffmeyer.
72.000 almene boliger venter på at blive istandsat
Almene boligselskaber vil hjælpe byggebranchen gennem coronakrisen
Boligejendommes værdi sendt på himmelfart med renovering og selvforsyning af energi
Klumme: Den almene branche er en vigtig spiller i regeringens klimamål