EjendomsWatch

Cowi ser potentiale for 5000 flere almene boliger i de store byer

Boligmanglen i de store byer løses ikke kun ved at bygge nyt – den eksisterende boligmasse rummer et stort uudnyttet potentiale for flere boliger, mener rådgivningsvirksomheden Cowi, der sammen med Arkitema Architects har kortlagt potentialet for at omdanne store almene lejligheder og uudnyttede tagetager.

Foto: PR / Vibo

Hver sjette dansker bor i dag i et alment boligbyggeri, og fremover kan det meget vel blive en endnu større andel, konkluderer rådgivningsvirksomheden Cowi, som sammen med sit datterselskab Arkitema har kortlagt mulighederne for at øge boligudbuddet til særligt studerende og enlige.

Det sker i en ny analyse, som fremlægges på et seminar hos Cowi i Lyngby torsdag.

Ifølge analysen findes der cirka 10.000 almene lejligheder i alt i København, Aarhus og Odense på over 100 kvadratmeter og med flere end fire værelser. Cowi antager, at en fjerdedel af disse potentielt vil være 'ombygningsparate' over en årrække, f.eks. i forbindelse med renoveringer eller realisering af helhedsplaner.

"Svaret på den heftige befolkningstilvækst i de store byer i den seneste årrække har været at bygge nyt. Derfor har vi oplevet et kæmpe boom i boligbyggeriet, som særligt tog fart fra 2014 og frem, hvor der blev opført mange, relativt store lejligheder. Men også til en pris som er svært overkommelig for en gennemsnitlig lønmodtager som f.eks. sygeplejersken eller politibetjenten. Eller de studerende," siger Karin Thuesen Pedersen, byudviklingschef i Cowi, i en kommentar i forbindelse med analysen.

Model for sammenlægninger

Arkitema har udviklet en model for, hvordan boligerne i praksis kan transformeres: Sammenlægges de større lejligheder parvist, kan de derefter omdannes til enten 10 studieboliger, 3 mindre lejligheder på cirka 90 kvm, eller 4 lejligheder på cirka 65 kvm.

"De 2500 almene boliger kan således resultere i 12.500 studieboliger, 3750 lejligheder på 90 kvm eller 5000 lejligheder på 65 kvm. Hertil kan lægges hhv. knapt 1000 nye boliger på 90 kvm eller knapt 1300 nye boliger på 65 kvm, hvis de uudnyttede tagetager i det almene også omdannes til lejligheder," lyder det i en pressemeddelelse.

Næste skridt for at kunne realisere konkrete omdannelser er dialog og samarbejde mellem stat, kommuner og den almene sektor, bl.a. om de regulatoriske og organisatoriske rammer for omdannelsen. Karin Thuesen Pedersen henviser i den forbindelse til Aalborg som et foregangseksempel på, at det kan lykkes:

"Aalborg Kommune, Himmerlands Boligforening og Aalborg erhverv har samarbejdet om en omfattende helhedsplan for Aalborg Øst, der bl.a. også har involveret omdannelse af boliger og områder. Aalborg står i dag slet ikke med de samme boligudfordringer som i de tre øvrige store byer. Desuden er den samlede beskæftigelse i de berørte områder steget markant, da de er blevet attraktive for mere ressourcestærke beboere," lyder det.

På seminaret torsdag deltager bl.a. boligminister Kaare Dybvad Bek (S) ligesom også EjendomsWatch er til stede.

KAB og Skanska vil bygge 500 boliger på Amager

Tilflytning til byerne stiller nye krav til indeklima

Realdania, Cowi og Industriens Fond sætter millioner i digital byudvikling

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier