EjendomsWatch

Flertal ændrer regler for boligbyggeri: Vil have flere almene boliger i København

Nyt krav til boligbyggerier i Københavns Kommune skal sikre flere boliger med lavere husleje og flere almene boliger.

Foto: Ritzau Scanpix/Brian Bergmann

Borgere i København, der har svært ved at finde en lejebolig, de kan betale, kan nu se frem til, at der fremover skal være flere almene boliger i kommende byggerier.

Et flertal på Københavns Rådhus ændrer nemlig retningslinjerne for boligbyggerier i Københavns Kommune. Det betyder, at der snart kan stilles krav om, at mindre nybyggerier på helt ned til 3.200 kvadratmeter svarende til 40 boliger i fremtiden nu også skal have 25 procent almene boliger.

Det oplyser Enhedslistens stedfortrædende teknik- og miljøborgmester, Karina Vestergård Madsen, til TV 2 Lorry.

Før var det ellers kun byggerier på mindst 8.000 kvadratmeter - omkring 100 boliger eller større - der var omfattet af kravet.

Det kan give 140 flere almene boliger, hvor der er loft over huslejen, viser beregninger fra teknik- og miljøforvaltningen. Karina Vestergård Madsen siger, at de private nybyggede boliger nu er så dyre, at almindelige mennesker som skolelærere, sygeplejersker og bygningsarbejdere ikke har ikke råd til at bo i dem.

"Den eneste måde, vi kan sikre, at huslejen bliver til at betale, det er ved at bygge alment. Sådan sikrer vi, at København bliver en rigmandsghetto, men en by, hvor helt almindelige mennesker kan bo," siger Karina Vestergård Madsen til TV 2 Lorry.

Hun ser desuden frem til, at flere almene boliger også kommer til at betyde flere blandede bydele med både almene og private boliger.

Kun Jakob Næsager fra Det Konservative Folkeparti har stemt imod beslutningen om at ændre retningslinjerne. Der er ikke behov for 25 procent almene boliger, og så går det også ud over særlige grupper af borgere, når kommunen støtter almene boligbyggerier med det såkaldte grundkapitaltilskud, siger han.

"De almene boliger, der skal opføres, skal være ældreboliger og studieboliger, og så skal der være nogle, der er social anvisningsret til. Når vi opfører almene familieboliger, så betyder det, at folkepensionisten og den studerende er med til at betale for at folk, der går på arbejde, kan bo billigt. Det vil vi ikke være med til. Det, synes vi, er urimeligt," siger Jacob Næsager.

Karina Vestergård Madsen, har Jakob Næsager en pointe?

"Men det er jo dem, der går på arbejde, der betaler den højeste skat."

Men her argumenterer Jakob Næsager, at alle borgere i København betaler kommuneskat på 23,8 procent, der blandt andet bruges til at støtte almene boligbyggerier?

"Jo jo, bevares. Jeg synes, det er meget smukt, at Jakob Næsager er bekymret for, om ældre og studerende vil være med til, at der også er børnefamilier og almindelige mennesker, der får en almindelig bolig," siger Karina Vestergård Madsen.

Men er det urimeligt, at pensionister og studerende skal være med til at betale for, at folk i arbejde kan bo billigt?

"Det er et problem, at der er folk, der går på arbejde, som rent faktisk ikke har råd til at købe en lejlighed i København. Hvor skal de så bo henne? De kan ikke betale 15-20.000 om måneden for en privat lejebolig, eller købe en privat ejerbolig for 4-5 millioner kroner. Alternativet er at de må pendle frem og tilbage. Det, synes jeg, ikke er rimeligt," siger Karina Vestergård Madsen.

Sagen forventes endeligt behandlet i Borgerrepræsentationen den 12. december 2019.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af TV2 Lorry.)

Frank Jensen åbner for tusindvis af populære små lejligheder i København

Frank Jensen og FSB er optimister på de almene boligers vegne

Klumme: København har brug for boliger – og helst almene

Mere fra EjendomsWatch

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Thylander på udsalg, to nye Nrep-fonde og en vigtig aftale for Deas var blandt nyhederne i ejendomsbranchen i den forløbne uge, der også bød på interview med MT Højgaard, Nordicom og DSB, mens Gefion Group mødte skarp kritik fra entreprenør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier