KAB om ghettopakken: "Det er den forkerte medicin, I ordinerer"

Direktøren for KAB kritiserer politikerne for ikke at lytte til fagkundskaben, efter ghettopakken blev vedtaget torsdag. Han frygter, at pakken ikke vil løse problemerne med kriminalitet, dårlig adfærd og lavt uddannelsesniveau, men blot medvirker til at miste nogle fra radarbilledet.
Jens Elmelund, adm. direktør for KAB. | Foto: PR.
Jens Elmelund, adm. direktør for KAB. | Foto: PR.

Torsdag vedtog et flertal i Folketinget "ghettopakken", der blandt andet kan medføre, at flere almene boliger skal rives ned. Direktøren for den almene boligorganisation KAB kritiserer politikerne for ikke at lytte til fagkundskaben.

"Jeg er desværre blevet overrasket over, at der ikke fra politisk side er blevet lyttet til fagkundskaben. Samtlige folk med indsigt i den her branche, forskere, specialister, tænketanke, borgmestre og interne eksperter, har været fremme og sige, at det er den forkerte medicin, I ordinerer. Den er for dyr og rammer forkert i forhold til at løse problemerne," siger Jens Elmelund, adm. direktør i KAB, i en meddelelse.

Kritikken af forslaget har især vedrørt 40 procent-reglen, der gør, at antallet af almene familieboliger skal reduceres til 40 pct. i de hårdeste ghettoer, fremgår det.

Det kan blandt andet få konsekvenser i Vejle, hvor den almene boligforening AAB Vejle har brugt godt 360 mio. kr. på at renovere boliger, der nu enten skal sælges eller rives ned.

Sværere at få folk på ret køl

Jens Elmelund er også bekymret for, at problemerne i nogle af boligområderne med høj kriminalitet, dårlig adfærd og ringe uddannelsesniveau ikke bliver løst, men blot bliver flyttet.

"De forhold bliver ikke bedre af, at man flytter et andet sted hen. Vi risikerer at miste nogle fra radarbilledet, og vi får i fællesskab med kommunerne ringere forudsætninger for at arbejde med at få dem på ret køl. Det viser blandt andet erfaringer fra Holland og vores egne spæde erfaringer fra Tingbjerg," siger han.

KAB har et halvt år til at udarbejde nye udviklingsplaner for Taastrupgaard og Tingbjerg sammen med boligorganisationerne SAB og Boligselskabet AKB Taastrup, fremgår det.

"Vi er godt i gang med at gennemføre planer for begge boligområder. Perspektivrige planer, som efter vores mening vil betyde, at de vil kommer af den såkaldte ghettoliste," siger Jens Elmelund og tilføjer:

"Jeg har da et vist håb om, at de primitive matematiske regler i praksis suppleres af en smule sund fornuft."

Ghettopakken blev vedtaget af et flertal i Folketinget torsdag 22. november. 82 stemte for, og 20 stemte imod, heriblandt Alternativet, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Tillægsaftalen ændrer ikke væsentligt på resultatet

Den 16. november blev der indgået en tillægsaftale, der giver mulighed for at dispensere fra 40 procent-reglen i boligområder, som ikke opfylder kriteriet om dømte og har færre end 2100 beboere, fremgår det.

Dispensation vil betyde, at antallet af almene boliger skal reduceres til 50-60 pct.

Den politiske behandling bød også på mindre justeringer som blandt andet at erhvervsarealer kan indgå i opgørelsen af private mod almene boliger i et område, så 75 kvm erhvervsareal tæller for én privat bolig.

"Det kan tælle med i matematikken i både Tingbjerg og Taastrupgaard, men det ændrer ikke væsentligt ved resultatet," siger Jens Elmelund.

Almene boliger renoveret for millioner i fare for nedrivning

Almene boliger blev forgæves renoveret for 360 mio. kr. 

Hjælpende hånd til udsatte boligområder 

50.000 kroner for at flytte: Boligafdeling vil have bestemte beboere ud

Politisk aftale om nye redskaber til at ændre beboermix i udsatte boligområder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også