Dansk Byggeri: Hold de økonomiske rammer for alment byggeri i ro

Det vil være gift for byggeriet af almene boliger, hvis regeringen fordobler den såkaldte grundkapital, som kommunerne skal betale, lyder det fra Dansk Byggeri.
Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri. | Foto: Ricky John Molloy/PR
Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri. | Foto: Ricky John Molloy/PR

Det er en dårlig ide at ændre på den såkaldte grundkapital, som landets kommuners skal stille med, når der bygges almene boliger. I dag skal kommunerne betale 10 procent af byggesummen, men regeringen vil hæve andelen til 20 procent, hvilket erhvervsorganisationen Dansk Byggeri advarer mod:

"En så stor stigning på en gang vil være gift for byggeriet af almene boliger i flere år frem. Stabilitet er alfa og omega i byggeriet. Når kommunerne og bygge- og anlægsvirksomhederne ved, hvad de har at rette sig efter, kan man planlægge og bygge i et moderat tempo over en længere årrække. Sådan bør det blive ved med at være, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Tidligere har kravet til grundkapitalen svinget mellem syv og 14 procent. De syv procent har været brugt, når man gerne ville sætte mere fart på byggeriet i en periode, mens 14 procent var i mere ”normale” perioder. Hver gang procentsatsen bliver sat op, stiger antallet af ansøgninger om byggetilladelser, lyder det fra organisationen.

"Dansk Byggeri anbefaler, at regeringen beholder kravet på 10 procent i en længere periode. Hvis man i den nuværende situation, hvor der er stor aktivitet i byggeriet, øger kravet endda helt op til 20 procent, vil vi opleve en hamstring til efteråret. Det vil give yderligere pres på byggeriet," siger Torben Liborius.

Byggetilladelser er mellem 9 og 100 dage undervejs

Bygherrer kritiserer regeringens energiudspil

Dansk Byggeri: Bæredygtighed er ingen sællert 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også