EjendomsWatch

Cepos: Ændringer i grundpriser vil give storbyer milliardregning

Ændringer i ejendomsvurderinger kan få konsekvenser i milliardklassen for få kommuner.

Foto: Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Når alle effekterne af et forlig om ejendomsvurderinger er trådt i kraft, kan kommunerne i og omkring de store byer se frem til at betale over to mia. kr. mere i udligning til andre kommuner.

Det skriver Berlingske.

Beløbet stammer fra en analyse fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos. Bag analysen står tænketankens analysechef, Otte Brøns Petersen.

Han peger på, at grundpriser spiller en rolle, når det udregnes, hvilke kommuner der skal betale hvor meget til andre kommuner i udligning.

Sidste år blev et flertal i Folketinget enig om en reform af ejendomsvurderinger. Som følge af den aftale vil vurderingerne af grundværdierne stige i nogle kommuner.

Aftalen i Folketinget indeholder et loft over, hvor meget grundskylden kan stige frem til 2020. Herefter falder grundskyldpromillen fra 2020 til 2025 i kommuner med en stigende grundværdi.

Dermed kommer boligejere i gennemsnit ikke til at mærke noget.

"Men i forhold til udligningen rammer de nye vurderinger hårdt," siger Otte Brøns-Petersen.

Der pågår forhandlinger om, hvordan det udligningssystemet fremover skal se ud. Ifølge Berlingske lægger regeringen op til, at de stigende vurderinger holdes ude af udligningssystemet frem til 2025.

Herefter vil de mærkes. Københavns Kommune vil ifølge Berlingske skulle betale omkring 1,7 mia. kr. ekstra til resten af landet. I Aarhus og Frederiksberg bliver der tale om over 500 mio. kr.

Yderligere otte kommuner kan se frem til regninger på mellem 29 mio. og 109 mio. kr.

Både økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke, mener, at der er god tid til at løse problemet inden 2025.

Derfor vil de ikke røre ved det i de nuværende forhandlinger.

Tilsyn: Banker har ikke godt nok styr på risiko på ejendomme

Ny boligskatteaftale til gavn for både ejere og lejere

Strid om boligskatteaftale kan forsinke nyt vurderingssystem

Ejere af ens huse vil fortsat betale vidt forskellig boligskat

Forsiden lige nu

Elevator-millionær sælger ud: "Jeg runder 75 næste gang"

12 sjællandske udlejningsejendomme bliver nu sendt på markedet af sønderjysk investor med mursten for et trecifret millionbeløb. Nødlidende ejendomme, hvor stumperne er blevet overtaget, har stille og roligt opbygget porteføljen, siger han til EjendomsWatch.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Konsolideringen blandt administratorer fortsatte i den forløbne uge, da Administrea og Salling Ejendomsadministration fik nye ejere hos 360 North og Newsec Datea. I København købte Aberdeen Standard 106 boliger af Pensam, mens entreprenørkoncern MT Højgaard måtte nedjustere efter tabt voldgift.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier