KAB: Ghettoplan kan ramme boligrenoveringer til 3,5 milliarder

Regeringen foreslår i sit ghettoudspil, at der øremærkes 12 mia. kr. i Landsbyggefonden til at istandsætte de udsatte boligområder i perioden 2019-2026. Sker det, så risikerer en lang række renoveringsprojekter til samlet 3,5 mia. kr. at blive udskudt, mener den almene boligforening KAB.
I en pressemeddelelse skriver KAB, at der er tale om nødvendige renoveringer, som ikke kan udskydes.
"Alene i KAB-fællesskabet har vi renoveringssager, der venter i kø på støtte fra Landsbyggefonden til en samlet sum af 3,5 mia. kr. Og mange af vores kolleger kan fremvise lignende tal. Vi er derfor dybt bekymrede over regeringens oplæg om at disponere mere end halvdelen af midlerne i fonden til indsatser i ganske få boligområder," udtaler Jens Elmelund, adm. direktør i KAB, i meddelelsen.
Hvis planerne vedtages, efterlader det ni mia. kr. tilbage i Landsbyggefonden til renoveringer i de resterende 7000 boligafdelinger, ifølge BL – Danmarks Almene Boliger.
"Det er helt utilstrækkeligt. Vi taler om absolut relevante renoveringer i de øvrige boligafdelinger, der også er nødvendige som en fremtidssikring, så det ikke er blandt disse boligafdelinger, vi kommer til at se fremtidens udsatte boligområder," lyder det fra KAB-direktøren.
Boligorganisationen er ikke alene om kritikken af regeringens udspil.
Da regeringens udspil blev præsenteret løbende i små dryp i pressen i begyndelsen af marts, udtalte Dansk Byggeri en bekymring ved planen om at tage milliarderne fra Landsbyggefonden. Helt konkret frygter interesseorganisationen, politikerne risikerer at skabe nye udsatte områder, fordi der bliver langt færre penge at renovere de øvrige almene boliger for, som også har brug for et løft.
"Hvis man bruger så mange af Landsbyggefondens penge på de socialt udsatte boligområder, kan det være med til at trække de andre velfungerende almene boligområder ned i en negativ spiral. Når de ikke vedligeholdes og renoveres, falder efterspørgslen. De beboere, der har mulighed for at flytte, vil søge efter en mere attraktiv bolig. Og risikoen er, at de, der bliver tilbage, er nogen, der ikke har mulighed for at flytte."
"Manglende vedligehold og forfald i ellers velfungerende boligområder kan altså omdanne dem til mere socialt udsatte områder. For renovering og vedligehold har, som regeringen også selv peger på, en betydning for, hvor attraktivt et område er at bo i," lød det fra Anne Gram, chefkonsulent i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.
I stedet opfordrede interesseorganisationen til, at politikerne laver en renoveringspulje til ghettoerne og andre socialt belastede områder, hvor pengene ikke bliver taget fra en nuværende organisations budget, men afsættes af politikerne til at gennemføre den ønskede politik.
Minister: Det er helt fair
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har efter kritikken udtalt, at han mener, det er helt i orden, at de 12 mia. kr. tages fra Landsbyggefonden, som bruges til at renovere lejeres boliger over hele landet.
"Jeg synes, det er en fair fordeling, for vi står i Danmark med det problem, at vi har nogle ghettoområder. Vi skal sørge for, at Danmark ikke får de samme boligpolitiske problemer, som vi har set i Paris, Bruxelles og flere svenske byer," udtalte ministeren i en meddelelse.
Minister: Fair at ghettoer får penge fra lejeres pengekasse
Dansk Byggeri: Milliarder til ghettoer skal ikke komme fra Landsbyggefonden