En del af
ANNONCE

Grib de digitale muligheder i bygge- og ejendomsbranchen

KLUMME: Hvis vi for alvor skal have gang i investeringerne i bygge- og ejendomsbranchen, er det afgørende, at virksomhederne griber de digitale muligheder. Vi har teknologierne, det er blot et spørgsmål om, at branchen tager dem til sig.

EJW Tony Christrup Byggesocietetet.jpg
Foto: PR

Ineffektive arbejdsgange giver fejl og mangler og koster hvert år byggebranchen dyrt. Ved at digitalisere byggeprocessen og strukturere informationen om et byggeprojekt, så den er tilgængelig for alle parter i alle byggeriets faser, vil der være store besparelser at hente.

Det bør derfor være indlysende for enhver, at der er et stort behov for at tænke digitalt – ikke blot i den indledende projekteringsfase, men også for driftsorganisationen, som efter byggeriets etablering skal overtage drift og vedligehold, er det en kæmpe fordel at have bygningen liggende i digital form. Risikoen for, at der går vigtige oplysninger tabt, er ganske enkelt mindre.

Men det handler også om produktivitet og værdiskabelse. Større anvendelse af it og teknologi bør medføre større forudsigelighed og en mere effektiv byggeproces. Og derudover forbedres bygherres beslutningsgrundlag markant, når forhold som påvirker både byggeri, drift og vedligehold kan ændres i digitale modeller inden de faktisk udføres på byggepladsen.

Derfor undrer det mig, at investeringerne i it og ny teknologi i byggebranchen udebliver. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at branchen samlet set halter gevaldigt efter, når det kommer til at investere i digitale værktøjer. De gennemsnitlige investeringer i it og ny teknologi for byggebranchen lå i 2014 på 13.000 kroner pr. fuldtidsansat – det er mindre end halvt så meget, som i branchen for handel og transport, hvor der samme år blev brugt 33.000 kroner pr. fuldtidsansat. Ud af de opgjorte brancher, er bygge- og ejendomsbranchen den branche med klart færrest investeringer i IT og teknologi.

Der er dog steder, hvor bygge- og ejendomsbranchen synes langt mere omstillingsparat end hvad den danske lovgivning i dag tillader. Særligt et område i lejelovgivningen er jeg uforstående overfor. Med den nye lejelov har udlejere, der udlejer mere end én boligenhed, pligt til at afholde indflytningssyn. Et indflytningssyn er i og for sig en god ting, men den egentlige praksis omkring selve synet og rapporten om lejemålets tilstand, som kræves udleveret til lejer på skrift, virker ude af trit med virkeligheden.  

På alle områder ændrer digitalisering og ny teknologi i disse år erhvervslivets vilkår. Det er derfor en smule paradoksalt, at udlejer i forbindelse med et indflytningssyn fortsat skal fedte rundt med kuglepen og gennemslagspapir, blot for at kunne udlevere indflytningsrapporten på skrift – noget som i vores tidsalder jo kan sendes elektronisk via e-mail. Det må da kunne gøres enklere. Udviklingen er så langt, at vi med systematisk brug af data og digitale værktøjer i bygge- og ejendomsbranchen kan hente store gevinster. Det er derfor afgørende, at vi får løftet anvendelsen af it og teknologi til fælles gavn.

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Klummer

Ejendomsselskaber og den nye hvidvasklov

David Moalem advokat og partner Bech-Bruun.jpg

KLUMME: Der er forskel på, hvordan ny lovgivning på hvidvaskområder påvirker ejendomsinvesteringsselskaber og de administrationsselskaber, der administrerer sådanne selskabers ejendomme.

Sådan kan udbudsretlige udfordringer løses for private investorer

EJW Tina Braad Bech Bruun.jpg

KLUMME: Udbudsreglerne gør det vanskeligt for en privat investor at opføre et byggeri og efterfølgende overdrage eller udleje det til en offentlig bygherre, herunder en almen boligorganisation. Den såkaldte delegerede bygherremodel kan være løsningen på disse udbudsretlige udfordringer.

Husk fokus på governance-struktur ved investering i ejendomsfonde

EJW Tina Oester Larsen Bech-Bruun.jpg

KLUMME: Indirekte investeringer i fast ejendom gennem danske og udenlandske ejendomsfonde stiller andre krav til due diligence-proces end direkte investeringer i fast ejendom. Transparens og sund governance-struktur er afgørende for investors mulighed for at styre risici. Finanstilsynet skærper indsatsen.

Forsiden lige nu

Kapitalforvalter tager usædvanlig stor risiko med DSB-køb

EDW Kalvebod Brygge 32 Genesta DSB.jpg

Genesta erhverver kontorejendom på Kalvebod Brygge for 520 mio. kr. og forventer at optimere den for yderligere et trecifret millionbeløb, selvom der er flere ubekendte i købet. Investeringsdirektør hos udbyderen af ejendomsfonde forklarer til EjendomsWatch, hvorfor han alligevel har været ivrig efter at få fingrene i bygningen.