En del af
ANNONCE

Sundt med aftagende forventninger til investeringsejendomme

KLUMME: Ejendomsinvestorerne forventer lidt lavere afkast for ejendomme i de kommende år. Men det er dybest set et sundhedstegn og helt i tråd med de overordnede forventninger til dansk økonomi, mener seniorøkonom.

EJW Mikkel Alsoe Ejendomsforeningen Danmark.jpg
Foto: PR

Ejendomsforeningen Danmarks kvartalsvise forventningsundersøgelse blandt ejendomsinvestorer viste i juli 2017-udgaven, at investorerne samlet set forventer mindre fald i det totale afkast over de kommende fem år. Selvom dette tyder på en kommende afmatning i investeringsejendomsmarkedet, er der flere andre aspekter, som det er væsentligt at holde sig for øje, når man ser på undersøgelsens resultater.

Først og fremmest viser undersøgelsen nemlig, at det stadig er gode tider for investeringsejendomme. Forventningerne til det totale afkast for 2017 ligger på 5,9 procent, og med en antaget gennemsnitlig indtjening på omkring fem procent svarer det til, at ejendomsværdierne kan forventes at stige med cirka én procent.

Investorernes forventning er, at det totale afkast vil aftage med 0,3 procentpoint til 5,6 procent frem mod 2021. Afkastet på investeringsejendomme vil altså fortsat ligge på et pænt niveau til trods, at forventningerne er faldet en smule.  Og selvom de kommende års afkast ikke bliver helt på niveau med de seneste seks kvartalers gennemsnitlige afkast, så vil investeringsejendomme stadig være en god investering.

Forventninger til kontor sætter rekord

Kigger man på forventningerne til markedsleje, tegner der sig desuden forskellige billeder af de enkelte sektorer. Hvor forventningerne til butik-, industri- og bolig er faldende, stiger forventningerne til kontor endnu engang og sætter ny rekord. Samtidig har investorerne også forventning om en stigende udlejningsprocent for kontorlejemål.

I Ejendomsforeningen Danmarks ”Markedsstatistik – tomgang” har vi også i den seneste udgave fra april kunnet se et fald i den økonomiske tomgang for kontor på 0,6 procentpoint. Således har investorerne også de største forventninger til kontorejendomme, når det gælder udviklingen i ejendomsværdi.

I tråd med forventninger til dansk økonomi

Ejendomsinvestorernes forventninger til markedet for investeringsejendomme den kommende tid er fint i tråd med de overordnede forventninger til dansk økonomi. Selvom de næste år ser ud til at blive udmærkede, så bliver de måske heller ikke helt på niveau med 2017.

De Økonomiske Råd vurderer, at den gennemsnitlige økonomiske vækst på 2,1 procent årligt kan fastholdes frem mod 2025, men at inflationen vil være lidt højere. Hen imod 2025 vil den private beskæftigelse begrænse sig til at stige med en femtedel af beskæftigelsesændringen i 2017. Og ser man på den generelle opfattelse af den økonomiske udvikling, beretter udviklingen i Danmarks Statistiks forbrugerforventninger til dansk økonomi også om en faldende tendens.

Er ved at ramme fornuftigt leje

Samlet set tegner udviklingen altså et billede af et investeringsejendomsmarked præget af realistiske forventninger, der også lægger sig op ad de overordnede forventninger til dansk økonomi.

Ejendomsværdierne er steget i en periode, men investorerne har nu en forventning om, at markedet er ved at ramme et fornuftigt prisleje. Det viser, at ejendomsinvestorerne ikke har en forventning om, at træerne vokser ind i himlen.

I bund og grund er det derfor også et sundhedstegn for investeringsejendomsmarkedet, når investorerne nu forventer en afmatning i markedet.

 

Om forfatteren:

Mikkel Alsø er seniørøkonom og cand.polit. med en fortid i blandt andet Beskæftigelsesministeriet og Dansk Arbejdsgiverforening. Han har de seneste år videreudviklet Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik til en interaktiv statistik, hvor de deltagende kan sammenholde egne nøgletal med detaljerede nøgletal på markedet for investeringsejendomme.

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Klummer

Husk fokus på governance-struktur ved investering i ejendomsfonde

EJW Tina Oester Larsen Bech-Bruun.jpg

KLUMME: Indirekte investeringer i fast ejendom gennem danske og udenlandske ejendomsfonde stiller andre krav til due diligence-proces end direkte investeringer i fast ejendom. Transparens og sund governance-struktur er afgørende for investors mulighed for at styre risici. Finanstilsynet skærper indsatsen.

Pas på kommunernes ulovlige forbud

EDW Torben Brøgger Bech Bruun.jpg

KLUMME: En række betingelser skal være opfyldt, før en kommune giver afslag på en byggetilladelse. Det er langt fra altid, at de er tilstede.

Forsiden lige nu

MT Højgaard færdiggør stort svensk projekt

EDW MT Højgaard Skanska Södra Marieholmsbron.jpg

Omfattende opgave med flere broer er afleveret til den svenske stat. Projektet er udviklet i samarbejde med en endnu større entreprenørkoncern, og de to parter har mere på vej i Sveriges næststørste by.

Stort boligprojekt tæt på lystbådehavn er sat til salg

EDW Hoffmann Kolding.jpg

Byggegrund i Kolding med mulighed for at bygge 140 lejligheder i op til 15 etager er kommet på markedet, der frøs efter finanskrisen. Nu håber ejerne, at de i andet halvår af 2017 kan finde en køber, som kan løfte det store projekt.

Pensionsmilliarder skaber 18.000 nye job i byggeriet

EDW Byggeplads Murer 3.jpg

Milliardinvesteringerne fra pensionskasserne har været med til at sikre beskæftigelse til tusindvis af bygningsarbejdere. De institutionelle investorer investeringer i ejendomme er kommet tættere på murerskeen, siger professor.