ANNONCE

Offentlige bygninger mangler vedligeholdelse for milliarder

Skoler og plejehjem forfalder, og regningen for deres vedligeholdelse løber op, siger Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

EDW Byggeplads Betonelementer Beton Håndværkere.jpg
Foto: Colourbox

Efterslæbet på vedligeholdelse af statens, regionernes og kommunernes ejendomme er på minimum 50 mia. kr. - og formentlig meget mere. Faktisk er det faktuelle renoveringsbehov i det offentliges bygninger snarere på mellem 250 og 500 mia. kr.

Det fremgår af den nyligt offentliggjorte analyse af Danmarks infrastruktur, rapporten State of the Nation, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører står bag.

Vedligeholdsefterslæbet er kun udtryk for den manglende vedligeholdsstand af byggemassen. Foreningen vurderer, at der i forhold til det beregnede behov for bygningsvedligehold kun investeres ca. det halve af, hvad der skal til for at fastholde bygningernes nuværende tilstand.

Et dyrt efterslæb

Opfyldelsen af nye energikrav til eksisterende bygninger, indeklimakrav, tilgængelighedskrav (handicapkrav) og ombygninger til nye funktionskrav i bygninger er således ikke medtaget i vedligeholdsefterslæbet.

Den manglende vedligeholdelse kan ende med at koste det offentlige store summer, anfører Danmarks Rådgivende Ingeniører.

"Investeringer i den offentlige bygningsmasse er væsentligt lavere end det, der faktisk bør anvendes på området, hvis bygningsmassen ikke skal falde i værdi. Ud fra de foreliggende data og interviews er det vores vurdering, at stat, region og kommuner er langt fra at løse renoverings- og vedligeholdelsesefterslæbet. Det må anses som sandsynligt, at der i de kommende år vil skulle anvendes betydelige midler på at bringe den eksisterende ejendomsmasse tilbage til det acceptable niveau," hedder det i rapporten.

Mængden af private udbud vokser med 17 pct.

Stigende arbejdsomkostninger trækker byggeomkostningerne op

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Rådgivere

Investorer bejler til Randers Midtpunkt

EDW Randers Midtpunkt.jpg

Mægleren, der skal sælge, er i dialog med flere. Især én er længere fremme i processen end de øvrige, men der er endnu et stykke vej at gå, før en handel er på plads.

Forsiden lige nu

Ejendomsinvestorer flygter fra Aberdeen

25645961 - 21_10_2010 - LEFTERIS PITARAKIS.jpg

Kapitalforvalteren Aberdeen Asset Management må konstatere, at der bliver færre investorers penge at forvalte. Til gengæld kan Aberdeen glæde sig over, at aktiverne samlet set stiger i værdi.