ANNONCE

Offentlige bygninger mangler vedligeholdelse for milliarder

Skoler og plejehjem forfalder, og regningen for deres vedligeholdelse løber op, siger Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

EDW Byggeplads Betonelementer Beton Håndværkere.jpg
Foto: Colourbox

Efterslæbet på vedligeholdelse af statens, regionernes og kommunernes ejendomme er på minimum 50 mia. kr. - og formentlig meget mere. Faktisk er det faktuelle renoveringsbehov i det offentliges bygninger snarere på mellem 250 og 500 mia. kr.

Det fremgår af den nyligt offentliggjorte analyse af Danmarks infrastruktur, rapporten State of the Nation, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører står bag.

Vedligeholdsefterslæbet er kun udtryk for den manglende vedligeholdsstand af byggemassen. Foreningen vurderer, at der i forhold til det beregnede behov for bygningsvedligehold kun investeres ca. det halve af, hvad der skal til for at fastholde bygningernes nuværende tilstand.

Et dyrt efterslæb

Opfyldelsen af nye energikrav til eksisterende bygninger, indeklimakrav, tilgængelighedskrav (handicapkrav) og ombygninger til nye funktionskrav i bygninger er således ikke medtaget i vedligeholdsefterslæbet.

Den manglende vedligeholdelse kan ende med at koste det offentlige store summer, anfører Danmarks Rådgivende Ingeniører.

"Investeringer i den offentlige bygningsmasse er væsentligt lavere end det, der faktisk bør anvendes på området, hvis bygningsmassen ikke skal falde i værdi. Ud fra de foreliggende data og interviews er det vores vurdering, at stat, region og kommuner er langt fra at løse renoverings- og vedligeholdelsesefterslæbet. Det må anses som sandsynligt, at der i de kommende år vil skulle anvendes betydelige midler på at bringe den eksisterende ejendomsmasse tilbage til det acceptable niveau," hedder det i rapporten.

Mængden af private udbud vokser med 17 pct.

Stigende arbejdsomkostninger trækker byggeomkostningerne op

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Forsiden lige nu

"Både rige og fattige har godt af at bo tæt på hinanden"

EJW Bent Madsen BL Danmarks Almene Boliger.jpg

Han fremhæver dem gerne. De positive tal. De mange gode historier, man ikke hører; om faldende kriminalitet, stigende karaktersnit og øget beskæftigelse i udsatte boligområder. Om alle de penge samfundet sparer. I dette portræt fortæller Bent Madsen, direktør for Danmarks Almene Boliger, om sin store drivkraft — og om hvorfor han i hvert fald ikke vil kaldes socialdemokrat.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

EDW Københavns Ejendomme Alectia København Skyline.jpg

Nedenfor bringer EjendomsWatch en oversigt over de bedste historier i den forløbne uge. Læsere med abonnement har bl.a. kunnet læse om flere store ejendomstransaktioner, hvor både en udlandsdansker, en dansk pensionskasse og Danske Bank har spillet en rolle. Flere interessante jobskifter har også præget uden, bl.a. hos Sadolin & Albæk og ATP.

Her er listen over Danske Banks 76 frasolgte ejendomme i Danmark

Danske Bank.jpg

Med en pris i underkanten af 800 mio. kr. solgte Danske Bank i sidste måned 76 primært domicilejendomme over hele landet. Hverken køber eller sælger ville dengang oplyse præcist hvilke ejendomme, der indgik i handlen. Nu bringer EjendomsWatch listen. (Opdateret)