En del af
ANNONCE

Industrien efterspørger nybyggeri

Flere landsdele mangler tidssvarende industriejendomme, og nye tal viser, at tomgangen er den laveste i otte år.

EDW Industriejendom Industri Fabrik.jpg
Foto: Colourbox

Tomgangen i de danske fabrikshaller og lagerbygninger er med 2,5 pct. på det laveste niveau i otte år. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk, der er en portal for erhvervslokaler.

I 2007-08 stod kun knap 1,5 pct. af lager- og industriejendommene tomme, men med finanskrisens ankomst blev tomgangen næsten tredoblet på få år. Siden 2012 er der dog igen kommet liv i industriejendommene.

"Tallene afspejler, at der igen er gang i industrien: Produktionen er tilbage på niveauet før finanskrisen, og de seneste tre år har virksomhederne ansat 14.000 ekstra. Øget produktion og flere ansatte får mange virksomheder til at lede efter nye og større lokaler. Beskæftigelsen er dog stadig 70.000 under niveauet i 2008, og derfor ser vi fortsat flere tomme industribygninger end før finanskrisen. Alligevel er der brug for nybyggeri flere steder, blandt andet fordi der kun er få velbeliggende ledige lokaler tilbage, tæt på god infrastruktur," siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Tomgangen er lavest i Nordjylland og Vest- og Sydsjælland med henholdsvis 1,6 pct. og 1,7 pct. Københavns omegn ligger med 3 pct. højere end landsgennemsnittet, men har til gengæld oplevet et fald på hele 40 pct. af de tomme bygninger.

"Der er fremgang i alle landsdele. Både det seneste kvartal og det seneste år er udbuddet faldet mest i Storkøbenhavn, men Region Sjælland og Nordjylland har færrest ledige ejendomme tilbage, hvilket nok er overraskende for de fleste. Vi har et efterslæb, fordi en stor del af bygningsmassen er fra 1960’erne og 1970’erne. Dagens virksomheder har behov for moderne og effektive bygninger med stor loftshøjde, med læsseramper og med god udvendig plads til for eksempel modulvogntog. Mange steder er der brug for nybyggeri, og Københavns omegn har den særlige udfordring, at der ikke er særlig meget ledig jord, så dér er det nok nødvendigt at rive ældre bygninger ned og bygge nyt igen," siger Regitze Lund, associeret partner og seniorrådgiver med ansvar for logistik i mæglerhuset Newsec Egeskov & Lindquist, i meddelelsen.

Amerikansk ejendomsinvestor gør klar til indtog i Danmark  

Deutsche finder logistikinvesteringer i Danmark attraktive

Aalborg mangler moderne industribygninger

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Navne og tal

Niras opruster på byggerådgivning

EDW Mads Søndergaard Niras.jpg

Ingeniørvirksomheden udnævner fire projektdirektører og to ekspertisechefer inden for byggeri. Efter fusion tidligere på året går Niras efter at vokse yderligere i Skandinavien, siger koncerndirektør om beslutningen.

Rigmand sælger sit gods til milliardærfamilie

løndal.jpg

Efter 20 år som ejer har erhvervsmanden Lars Kolind solgt sit gods til sin nabo, der er blandt Danmarks rigeste. Naboen har dog tænkt sig at sælge den videre så hurtigt som muligt, oplyser mægler, der kender ejendommen særdeles godt.

Hotelfamilie gennem 35 år vil tage chancer i jagten på vækst

EJW Soren Brochner-Mortensen.jpg

Det familieejede Brøchner Hotels har store planer for kædens videre udvikling. EjendomsWatch har mødt ejer Søren Brøchner-Mortensen til en snak om fremtiden — og om historien, der byder på forliste planer under finanskrisen, uenigheder, der skilte kæden i to, og investorer, der flittigt banker på hoteldøren for at købe.

Forsiden lige nu

Kapitalforvalter tager usædvanlig stor risiko med DSB-køb

EDW Kalvebod Brygge 32 Genesta DSB.jpg

Genesta erhverver kontorejendom på Kalvebod Brygge for 520 mio. kr. og forventer at optimere den for yderligere et trecifret millionbeløb, selvom der er flere ubekendte i købet. Investeringsdirektør hos udbyderen af ejendomsfonde forklarer til EjendomsWatch, hvorfor han alligevel har været ivrig efter at få fingrene i bygningen.