En del af
ANNONCE

Styrelse svarer igen i omstridt sag om fredning

En planlagt fredning af ejendomme i Svendborg, som milliardæren Erik Skjærbæk vil indrette til kontorer og luksusboliger, behøver ikke spænde ben for hele projektet, mener Slots- og Kulturstyrelsen.

EDW Kullinggade 29 Svendborg.jpg
Foto: Cowi/Geodatastyrelsen

Ejendomsinvestoren Erik Skjærbæk, der for nylig har bebudet en skrotning af et storstillet renoveringsprojekt til en kvart mia. kr. på havnen i Svendborg, kan ikke uden videre skyde skylden på Slot- og Kulturstyrelsen, som har indstillet de berørte bygninger til fredning.

Hans firma, ES Ejendomme, har tidligere argumenteret med, at såfremt der ikke må sættes vinduer i de gamle lagerbygninger, der i dag er forsynet med luger, kan de slet ikke bruges til de planlagte kontorer og luksusboliger.

Men ifølge Slots- og Kulturstyrelsen er det en alt for forhastet konklusion:

"En almindelig løsning er f.eks., at man lader lugerne være og så laver vinduer inde bag dem. Dermed kan pakhuse sagtens fungere i en moderne sammenhæng og bruges til formål såsom boliger, kontorer og andre erhvervsformål. Det er der eksempler på, at man har gjort over hele landet," siger Merete Lind Mikkelsen, enhedschef i styrelsen, til Berlingske.

Hun påpeger, at en fredning ikke er ensbetydende med, at en ejendom skal ligge uberørt hen — man skal blot kunne aflæse bygningens oprindelige idé i en ny funktion.

"Vi vil gerne gøre noget godt. Men vi er entreprenører, så hvis vi skal gøre noget, skal der være en bundlinje i det. Hvis vi ikke kan få gang i noget byggeri, der er rentabelt, så bliver der ikke sat gang i noget. Så lukker vi området," sagde Erik Skjærbæk til Børsen i sidste uge.

Milliardær vil droppe havneprojekt

Ejer har mistet troen på sydfynsk havneprojekt