ANNONCE

Rallykører hælder 3 mia. kr. i København - har appetit på mere

Norskejede Heimstaden råder nu over 900 lejligheder i København efter forleden at have købt 303 lejligheder af Danica for en lille mia. kr.

Ivar Tollefsen Heimstaden.jpg
Foto: Embret Sæter/Dn.no

På godt et år har det svenske ejendomsselskab Heimstaden, der er ejet af den norske rigmand og rallykører Ivar E. Tollefsen, investeret over tre mia. kr. i København, senest ved at overtage 303 lejligheder fra pensionsselskabet Danica for 980 mio. kr. Men appetitten er ikke stillet endnu, lyder det fra ledelsen i Heimstaden, der har hovedkontor i Malmö.

"København er et meget interessant marked, og vi har stor tiltro til et stabilt cashflow fra vores udlejning og på en god værditilvækst. Totalt forvalter vi lejligheder for omkring 30 mia. norske kr. i Norge, Sverige og Danmark, og vores målsætning er fortsat at vokse", siger viceadm. direktør i Heimstaden Magnus Nordholm til EjendomsWatch.

"Om det betyder, at vi i nær fremtid udvider yderligere i København, må vi se, men generelt ønsker vi - givet at markedet stadigt ser attraktivt ud og vi kan finde de rette lejligheder - at vokse mere i København," fortsætter han.

Danica sælger ejendomme til svensk børsselskab

Ingen nedre grænse for afkastkrav

Heimstaden overtog i 2015 ejerlejligheder på adresserne Havneholmen 48-86 i København. Det skete til en værdi af 625 mio. kr. I januar i år aftalte Heimstaden at købe yderligere 436 ejerligheder fordelt på ni beliggenheder i København. Ejendommene blev solgt af svenske Niam til en købesum på 1,4 mia. kr.

Den seneste handel til knap en mia. kr. finansieres ved realkreditlån for 720 mia. kr., mens resten er egenkapital. De 303 lejligheder er beliggende i to ejendomme på Amager Strandvej på Amager og en ejendom i Valby.

Heimstaden har sænket afkastkravet til sine investeringerne de seneste år - et mønster, der fortsætter i år, siger Magnus Nordholm.

"Den faldende yield er primært en effekt af et ekstremt hedt svenske ejendomsmarked i kombination med historisk lave renter, og det har i 2016 fortsat nedad."

Har I en nedre grænse for hvor lavt afkastkravet skal være?

"Køb af ejendomme er en helhedsbetragtning af løbende afkast og potentialet for værdistigning. Det vigtige er kombinationen af disse. Det er altid vigtigt for os at have et stabilt og positivt cashflow, men noget absolut nedre niveau for afkastkravet ved køb har vi ikke," siger Magnus Nordholm.

Danica-chef: Vi har gjort en god handel

Heimstadens gennemsnitlige yield faldt fra 4,73 pct. i 2014 til 4,16 pct. i 2015.

Hos Danica Ejendomme forklarer adm. direktør Peter Mering, at pensionsselskabet i den seneste handel med Heimstaden er blevet tilbudt en pris, som det har været svært at sige nej til:

"Vi tror, vi har gjort en fornuftig handel. Vi vurderer hele tiden, hvad vi skal købe og sælge, og prøver at optimere vores afkast. Og jeg vil da ikke afvise, at der kunne være andre tilfælde, hvor vi kan sælge nogle af de ting, vi selv bygger."

Er I blevet mere opportunistiske?

"Nej-nej-nej, slet ikke. Det er ikke udtryk for et strategiskifte. Det er udtryk for, at vi altid prøver at se, om det, vi kan opnå ved et salg, er fornuftigt i forhold til, hvad vi ellers tænker, vi skal med det," siger Peter Mering.

Heimstaden er børsnoteret i Stockholm, men kontrolleres for 98 pct. af den norske ejendomsudlejer Fredensborg, som rigmanden Ivar Tollefsen står bag. Han er ifølge norske medier god for over 5 mia. norske kr. Qua sin kontrol over bl.a. Heimstaden ejer han over 20.000 udlejningsboliger i Skandinavien.

Danica skyder udviklingen af Aarhus Sydhavn i gang

Danica investerer i milliardprojekt i Københavns Havn

Danica sælger kontorejendom i Vejle

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Investorer

Test din Ejendoms-IQ

ejendom

Har du fulgt ordentligt med i den professionelle ejendomsbranche i den seneste uge? Prøv vores ugentlige quiz og vind et Apple Watch.

Nordea bag ny fond rettet mod ejendomsudviklere i pengenød

Nordea Liv & Pension Anders Schelde II.jpg

Danskledede Kinnerton skal styre ny investeringsfond med Nordea Liv & Pension som storinvestor. "Vi tror ikke, ejendomsmarkedet vil køle af de første par år," lyder vurderingen. Developer-direktør spår det nye tilbud gode muligheder.

Forsiden lige nu

"Både rige og fattige har godt af at bo tæt på hinanden"

EJW Bent Madsen BL Danmarks Almene Boliger.jpg

Han fremhæver dem gerne. De positive tal. De mange gode historier, man ikke hører; om faldende kriminalitet, stigende karaktersnit og øget beskæftigelse i udsatte boligområder. Om alle de penge samfundet sparer. I dette portræt fortæller Bent Madsen, direktør for Danmarks Almene Boliger, om sin store drivkraft — og om hvorfor han i hvert fald ikke vil kaldes socialdemokrat.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

EDW Københavns Ejendomme Alectia København Skyline.jpg

Nedenfor bringer EjendomsWatch en oversigt over de bedste historier i den forløbne uge. Læsere med abonnement har bl.a. kunnet læse om flere store ejendomstransaktioner, hvor både en udlandsdansker, en dansk pensionskasse og Danske Bank har spillet en rolle. Flere interessante jobskifter har også præget uden, bl.a. hos Sadolin & Albæk og ATP.

Her er listen over Danske Banks 76 frasolgte ejendomme i Danmark

Danske Bank.jpg

Med en pris i underkanten af 800 mio. kr. solgte Danske Bank i sidste måned 76 primært domicilejendomme over hele landet. Hverken køber eller sælger ville dengang oplyse præcist hvilke ejendomme, der indgik i handlen. Nu bringer EjendomsWatch listen. (Opdateret)