EjendomsWatch

Rådgivere: Stigende rente vil udløse kollaps i By & Havn

Byplanlægger og politisk rådgiver advarer i debatindlæg om, at det kommunalt ejede byudviklingsselskab værdisætter sine ejendomme for højt og at selskabet vil få svært ved at klare en rentestigning. Direktør afviser. (Opdateret)

Jens Kramer Mikkelsen er adm. direktør i By & Havn.

(Artikel opdateret 16. november kl. 14.50 med kommentar fra By & Havn.)

Udviklingsselskabet By & Havn, der er ejet med 95 pct. af Københavns Kommune, kan udvikle sig til et dyrt økonomisk bekendtskab for kommunens skatteborgere.

Det skriver Knud Erik Hansen, byplanlægger og tidligere seniorforsker, samt Per Henriksen, tidligere politisk rådgiver, i et debatindlæg hos netmediet Altinget.

"Siden hele systemet med et byudviklingsselskab startede, er gælden vokset og vokset. Det var ikke meningen. Dårlig styring af metrobyggeri og hemmelighedskræmmeri har bidraget. Gælden er nu på cirka 20 mia. kr. By & Havns økonomi er skrøbelig. Man skal være mere end optimist for at tro, at By & Havn kan betale deres gæld tilbage. Det kan ende med en gæld, som Københavns Kommune skal overtage. Sker det, kan København blive en af landets mest forgældede kommuner," skriver de.

By & Havn har en egenkapital på minus 4 mia. kr., og ifølge de to skribenter værdisætter selskabet sine grunde for højt.

I en kommentar til debatindlægget forsikrer selskabets økonomidirektør Carsten Boll dog, at økonomien er sund i det lange løb.

"Økonomien er sund, hvis man tager de lange briller på. Den negative egenkapital er en udfordring her og nu. Det skyldes, at vi blev stiftet, da ejendomsmarkedet var på sit højeste i 2007. Ejendommene var altså vurderet i et marked, som hurtigt blev hårdt ramt," siger Carsten Boll.

By & Havn venter tilbagegang i resultatet i år

By & Havn øjner butiksgennembrud i Nordhavn

Forsiden lige nu

PFA løfter mål for boligsatsning med et milliardbeløb

Pensionsselskabet er på vej til at indfri sit mål om en boligportefølje på fire mia. kr. Over for EjendomsWatch sætter PFA-direktør nu et nyt mål og løfter samtidig sløret for de provinsbyer, PFA vil foretage de næste boliginvesteringer, hvoraf de første er lige på trapperne.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

EjendomsWatch bringer nedenfor en oversigt over de væsentligste historier i den forløbne uge, hvor især Aarhus, men også Odense tiltrak sig opmærksomhed, og hvor splittelsen i den almene boligkæmpe Lejerbo nåede nye højder.

"Afgørende for succes er nem adgang til internationale kunder"

JULESERIE: Frem mod jul og nytår har EjendomsWatch bedt nogle af ejendomsbranchens interessante profiler forholde sig til det år, der snart er gået, og det nye år, som venter. I dag svarer Jeppe Schønfeld, adm. direktør hos erhvervsmægleren Colliers International Danmark.

Seneste Investorer

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier