En del af
ANNONCE

Almen boligkæmpe trues af sprængning

Boligorganisation med over 5000 københavnske boliger har opsagt sin administrationsaftale med Lejerbo, hvor man er langt den største kunde. Direktør er trist, men forudser, at organisationen vil få svært ved at gå enegang. Færre boliger at administrere er stik mod Lejerbos strategi.

EJW Palle Adamsen Lejerbo.jpg
Lejerbo-direktør Palle Adamsen. | Foto: /ritzau/Rasmus Flindt Pedersen

En betydeligt tab af indtægter er hvad der lurer hos boligadministratoren Lejerbo, der administrerer over 44.000 lejemål på landsplan.

Lejerbo har en strategi om at øge sin volumen med omkring 700 boligenheder om året, men nu kan over 5000 lejemål hos den største medlemsorganisation — Lejerbo København — være på vej til at forsvinde — enten til andre administratorer eller ved, at det københavnske boligselskab med over 20 afdelinger, selv varetager administrationen. En afgørelse skal træffes senest til december.

"Det er jo en stor kunde i vores administration, så selvfølgelig vil det være trist for os. Men jeg tror da også, det kan blive svært for dem ikke at være en del af Lejerbo," siger Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo til EjendomsWatch.

"De har en strategi for, hvad de vil, og hvad de søger efter i en administratoraftale, og her har man åbenbart syntes, det var fornuftigt at opsige aftalen med os," fortsætter han. 

Palle Adamsen er samtidig formand for den almene boligsektors fælles talerør, BL-Danmarks Almene Boliger.

Ingen konkret begrundelse

Han forklarer, at Lejerbo København ikke er kommet med en konkret begrundelse for at opsige sin aftale, men at de to parter er i dialog omkring den videre proces.

"Lige nu drøfter vi flere ting sammen, blandt andet hvordan vi kan skrue administrationen sammen, så den bedre passer til Lejerbo København," siger han og afviser, at opsigelsen skulle hænge sammen med, at den pris, som Lejerbo tager for at administrere, skulle være for høj.

Hvis ikke parterne kan få enderne til at mødes, er Lejerbo København ikke længere medlem af Lejerbo-familien til juni næste år.

EjendomsWatch har været i kontakt med Jan Hyttel, formand for organisationsbestyrelsen i Lejerbo København, men han ønsker ikke at kommentere årsagen til opsigelsen eller organisationens videre planer.

Sidste år havde organisationen et samlet budget på godt 100 mio. kr.

I et referat fra et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i juni har han dog forklaret, at problemet med samarbejdet med Lejerbo som administrationsselskab handler om, at det ikke har varetaget Lejerbo Københavns interesser i forhold til renoveringer og nybyggerier i tilstrækkelig grad.

"Sagerne har været så alvorlige og med risiko for at påføre Lejerbo København så store økonomiske tab, at bestyrelsen ikke ser nogen anden vej end at opsige den nuværende administrationsaftale," hedder det i referatet, hvori det også nævnes, at mange mødedeltagere udtrykte skepsis over for, "om det overhovedet er værd at forhandle med Lejerbo."

Lejerbos administrationsselskab betjener i alt 60 medlemsorganisationer fordelt over hele landet, og hvis størrelse typisk svinger fra 200 til 1000 boliger. Lejerbo København er med sine godt 5000 boliger det klart største medlem.

Blandt andre boligadministratorer findes KAB og Domea.dk, mens boligforeningen AAB i København med godt 19.000 boliger, selv står for administrationen.

Lejerbo-direktør: De almene boliger skal gentænkes  

Almene boligselskaber står i kø for at bygge på Amager Fælled

Lejerbo vil favne bredere — men går stille og roligt til værks  

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Almene boliger

FSB bygger ungdomsboliger på Amager

Artillerihuset ungdomsboliger Amager.jpg

Boligselskabet har netop løftet sløret for en række nye almene ungdomsboliger med udsigt over Amager Fælled. Projektet forventes færdigt om godt tre år.

Almen boligsektor kritiseres for protektionisme

EJW Bellahøj huse.jpg

Private administratorer løber panden mod en mur, hvis de forsøger at komme ind på det almene marked, lyder det fra Ejendomsforeningen Danmark. Hos administratoren CEJ mener den adm. direktør, at der er tale om konkurrence på ulige vilkår. Men ifølge Lejerbo kan de private bare komme ind i kampen.

Prisdumping forvrider konkurrencen i den almene boligsektor

EDW Tranehavegård Sydhavn København Universitet Boligfond Lejligheder Almen.jpg

Visse boligadministratorer i den almene sektor tilbyder urealistisk lave priser på at administrere boliger, så andre beboere må betale mere, lyder kritikken. Det er udtryk for volumensyge, siger direktør i AAB til EjendomsWatch. Hos Domea.dk er man åben for at sende mere i udbud, sådan som private firmaer efterlyser.

Forsiden lige nu

Kommuner sætter bremse på lavere dækningsafgift

EJW Pottemagergaarden Naestved STB Byg.jpg

En del kommuner i hovedstaden sænker fra nytår den lokale skat på firmabygninger, men det samlede fald i dækningsafgiften er markant mindre end de foregående år. De kommunale skatter under ét stiger fra nytår, og ministeren varsler sanktioner.

Fast Ejendom opjusterer efter frasalg

Penge.jpg

Det børsnoterede ejendomsselskab opjusterer forventningerne til årets resultat efter at have solgt fra i Jylland. Markedet giver gunstige mulighed for at koncentrere porteføljen, lyder begrundelsen for salget.