En del af
ANNONCE

Høje byggepriser presser nye boliginvesteringer

Stigende udgifter til løn og materialer gør det svært for bygherrerne at regne nybyggeri hjem. De almene boligselskaber er allerede ramt, men også private investorers boligbyggeri kan komme under pres, skriver Berlingske.

EDW MT Højgaard byggeri.jpg
Foto: PR

I sidste uge måtte den almene boligadministrator KAB opgive et byggeri af 15 seniorboliger i Ballerup, som man ellers havde fået tilladelse til at opføre: Tre ud af fem entreprenører opgav at byde, mens de to indkomne bud lå 30 pct. over maksimumbeløbet for alment byggeri.

Ifølge Berlingske er problemet med høje priser ikke isoleret til den almene sektor, selvom de ikke har samme formelle restriktioner på byggepriserne.

Adm. direktør Hans Bo Hyldig fra projektudvikleren FB Gruppen, der er i gang med at bebygge Grønttorvet i Valby, peger over for avisen på, at mens de almene boligselskaber foretager betingede køb af byggegrunde, så de blot kan levere dem tilbage, hvis der ikke kommer noget byggeri, har de private bygherrer typisk købt og betalt grunden i forvejen.

"Derfor er vi tvunget til at finde løsninger. Men vores dækningsbidrag bliver mindre," siger Hans Bo Hyldig til Berlingske.

Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, bekræfter over for avisen, at det er blevet sværere at være bygherre, så man er nødt til at gentænke udbudsstrategien og gå dialog med markedet om at lande på noget, der er acceptabelt prismæssigt.

Hos Dansk Byggeri opfordrer branchedirektør Thomas Uhd bygherrerne til at gå i dialog med byggevirksomhederne om, hvordan en opgave kan blive mere overkommelig samt at følge med i de løbende konjunkturanalyser, der siger noget om, hvor markedet er på vej hen.

Byggeriet boomer og presser priserne opad

FB Gruppen opruster med salgschef  

Modtag nyhedsbreve fra EjendomsWatch gratis
Mest læste Almene boliger

FSB bygger ungdomsboliger på Amager

Artillerihuset ungdomsboliger Amager.jpg

Boligselskabet har netop løftet sløret for en række nye almene ungdomsboliger med udsigt over Amager Fælled. Projektet forventes færdigt om godt tre år.

Almen boligsektor kritiseres for protektionisme

EJW Bellahøj huse.jpg

Private administratorer løber panden mod en mur, hvis de forsøger at komme ind på det almene marked, lyder det fra Ejendomsforeningen Danmark. Hos administratoren CEJ mener den adm. direktør, at der er tale om konkurrence på ulige vilkår. Men ifølge Lejerbo kan de private bare komme ind i kampen.

Prisdumping forvrider konkurrencen i den almene boligsektor

EDW Tranehavegård Sydhavn København Universitet Boligfond Lejligheder Almen.jpg

Visse boligadministratorer i den almene sektor tilbyder urealistisk lave priser på at administrere boliger, så andre beboere må betale mere, lyder kritikken. Det er udtryk for volumensyge, siger direktør i AAB til EjendomsWatch. Hos Domea.dk er man åben for at sende mere i udbud, sådan som private firmaer efterlyser.

Forsiden lige nu

Kommuner sætter bremse på lavere dækningsafgift

EJW Pottemagergaarden Naestved STB Byg.jpg

En del kommuner i hovedstaden sænker fra nytår den lokale skat på firmabygninger, men det samlede fald i dækningsafgiften er markant mindre end de foregående år. De kommunale skatter under ét stiger fra nytår, og ministeren varsler sanktioner.

Fast Ejendom opjusterer efter frasalg

Penge.jpg

Det børsnoterede ejendomsselskab opjusterer forventningerne til årets resultat efter at have solgt fra i Jylland. Markedet giver gunstige mulighed for at koncentrere porteføljen, lyder begrundelsen for salget.